Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos? Mi történt Hancsovszkyval a szökés után?

Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos? Mi történt Hancsovszkyval a szökés után?

Ezen a héten újabb részletek derülnek ki az 1945-ös tornaljai csendőrállomás felrobbantásáról. Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos? Ez az egyik kérdése a Fórum Kisebbségkutató Intézet készülő dokumentumfilmjének, amelynek megvalósításához az olvasók, nézők támogatását is kérik. A gyűjtés hamarosan véget ér. 

Mi történt Hancsovszkyval a szökés után?

Miután Hancsovszky kalandos körülmények között megszökött a rimaszombati járási börtönből, átkelt a zöldhatáron és Bánrévére majd Putnokra ment, ahol a Tornaljáról közben már kiutasítottakkal, közte a családjával is találkozott. A csehszlovák hatóságok mindent megtettek a kézrekerítéséért: az első napon még az államhatárt is átlépték a csehszlovák katonák, hogy megtalálják őt, később pedig a szovjet NKVD segítségét kérték, amelynek sikerült is letartóztatnia Hancsovszkyt.

A történet azonban itt még nem ér véget. Az alkotók az olvasók segítségére is számítanak, hogy az egészet elmondhassák. Váljanak a film részesei, támogassák a film létrejöttét a következő hivatkozáson https://www.donio.sk/hancsovszky

-fki-

Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos? – új filmet készít a Fórum Intézet

Valóban Hancsovszky követte el a tornaljai robbantást?

Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos: Gustáv Husák és az 1945-ös tornaljai robbantásHagyj üzenetet