Titkos járatok, ritkán látott műtárgyak – esti tárlatlátogatások a betléri kastélyban

Titkos járatok, ritkán látott műtárgyak – esti tárlatlátogatások a betléri kastélyban

A Betléri Múzeum július 9-én és augusztus 6-án esti tárlatlátogatásokat szervez, melyeken 19:00 órától éjfélig vehetnek részt az érdeklődők. Az idegenvezetők zseblámpa fényénél kísérik majd a látogatókat azokon a titkos helyeken, melyek csak ilyen különleges alkalmakkor tekinthetők meg.

A betléri kastélyt I. Andrássy Manó elsősorban nyári rezidenciaként, vadászkastélyként, valamint gazdag gyűjteménye elhelyezésére használta. A grófot főleg az angol vidéki birtokok inspirálták, de a kastélyon megtalálhatók a francia építészet elemei is. Manó fia, I. Géza gróf a 20. század elején modernizálta a kastélyt, ezzel valódi luxusrezidencia jött létre villanyvilágítással, központi fűtéssel, 16 fürdőszobával, gyönyörű könyvtárral és számtalan kényelmes lakosztállyal, ahol a családon kívül a híres betléri vadászatokon résztvevő társasági elit tagjai szálltak meg.

A betléri kastély Szlovákiában egyedüliként 1945 után is megőrizte eredeti berendezését és gyűjteményét. A többi nemesi laktól eltérően nem lopták szét a berendezését, nem építették át, és gyakorlatilag az államosítás óta múzeumként működik. Minden, ami a beltérben található, az Andrássy család tagjainak tulajdona volt, akik a 19. századi legjenetősebb európai arisztokatái voltak – tájékoztatott a múzeum.

A nyári hónapokban a látogatók ismét átélhetik a kastély megismételhetetlen hangulatát. Az esti tárlatlátogatások alkalmával beléphetnek a történelmi könyvtárba, ahol több mint 15 ezer kötet található a 15. századtól a 20. századig, és a tárlat során olyan tárgyak is láthatók majd, melyek egyébként a múzeumi raktárban rejtőznek.

Az esti tárlatlátogatásokra a belépődíj 15€ a felnőttek, 12€ a diákok és nyugdíjasok, és 10€ a hat év feletti gyermekek részére. A belépődíj tartalmazza a fényképezés árát is. A belépőjegyek megvásárolhatók a kastély pénztárában, hétfő kivételével naponta 9:30-tól 17:30-ig. Előzetes jegyfoglalásra nincs lehetőség.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet