Jelenleg stabil a helyzet a kórházakban, nincs szükség szigorú járványügyi intézkedésekre

Jelenleg stabil a helyzet a kórházakban, nincs szükség szigorú járványügyi intézkedésekre

Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem számol a kórházi ápolásra szoruló betegek számának jelentős emelkedésére a COVID-19 világjárvány következő hullámában. A szakemberek jelenleg nem tartják szükségesnek az országos járványügyi intézkedések bevezetését – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Petra Lániková, a minisztérium szóvivője.

„Stabil a helyzet a kórházakban, a fertőzöttek többségénél viszonylag enyhe lefolyású az omikron variáns által okozott COVID-19-betegség, a szakértők ezért jelenleg nem tartják szükségesnek országos járványügyi intézkedések bevezetését, és nem számítanak a kórházi kezelésre szoruló betegek számának olyan mértékű növekedésére, mint a korábbi hullámokban” – magyarázta a szóvivő.

A minisztérium tájékoztatása szerint Szlovákiában jelenleg az omicron BA.5 alváltozat terjed. „A pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei által két hete szekvenált mintáknak már 70 százalékában mutatható ki ez a variáns, ezért feltételezhető, hogy a fertőzéseket jelenleg szinte kizárólag ez az alváltozat okozza” – közölte Lániková.

A szóvivő tájékoztatása szerint az egészségügyi tárca munkatársai más szakértőkkel együtt figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. „Ha a járványhelyzet romlana, összeülnek a szakértők, hogy döntsenek a további intézkedésekről” – tette hozzá Lániková. Elmondta továbbá, hogy a stratégia a közép- és hosszú távú tervekre is kitér, különösen a járványhelyzet súlyosbodásakor követendő módszertant illetően.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kezeléshez jelenleg a molnupiravir hatóanyagú Lagevrio vírusellenes gyógyszer, illetve a remdesvir hatóanyagot tartalmazó Veklury áll rendelkezésre. „Szeptemberben várhatóan 100 ezer adag vakcinát kapunk a Moderna gyógyszergyártól, és fokozatosan további adagok érkeznek a Pfizertől is” – mondta Lániková.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a COVID-19-betegség terjedése miatt javasolja a reszpirátor használatát. „Különösen a zsúfolt helyeken, például tömegrendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön, vásárláskor és a kockázatosnak ítélt helyzetekben ajánlatos ezzel védekezni a megfertőződés ellen” – mondta a TASR hírügynökségnek Daša Račková, az ÚVZ szóvivője. A hivatal azt kéri, aki még nem kapott védőoltást, vagy emlékeztető oltást, mindenképpen oltassa be magát.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet