Jövőre további 125 településen válik hivatalossá a kisebbségi nyelvhasználat

125 településsel bővül azoknak a helységeknek a listája, ahol a kisebbségek aránya meghaladja a 15 százalékot, így a hivatalos érintkezésben használható válik a kisebbség nyelve. Eddig 638 ilyen település volt. A lista bővítéséről szóló kormányrendeletet tárcaközi egyeztetésre bocsátották, 2023. január 1-jén kell életbe lépnie – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

A listát a 2021-es népszámlálás adatai, valamint az első és a második nemzetiségre vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján bővítették. „A 125 település közül négyen két kisebbség aránya is meghaladta a 15 százalékot. További 28 településen pedig, ahol eddig is lehetett használni egy kisebbség nyelvét a hivatalos érintkezésben, ezentúl még egy kisebbségi nyelv válik hivatalossá” – olvasható az előterjesztésben.

A listán így összességében 157 módosítást kell elvégezni.  87 településen a ruszin, 64-en a roma, 5 településen a magyar, egy településen pedig a német nyelv válik hivatalossá.

A vonatkozó törvény szerint azokon a településeken használható a hivatalos érintkezésben a kisebbség nyelve, ahol a kisebbség aránya két egymást követő népszámláláson meghaladja a 15 százalékot. A rendelkezés a 2011-es népszámlálás óta érvényes.

A települések bővített listájának 2023-as hatályba lépésének oka, hogy a közigazgatási szerveknek legyen idejük a változtatások elvégzésére.

  • forrás: tasr, fotó: Rozsnyó-vidék archívum

Related Posts

A kisebbségek nyelvhasználati jogaival kapcsolatos útmutató készült a megyék részére