A kisebbségek nyelvhasználati jogaival kapcsolatos útmutató készült a megyék részére

A megyei önkormányzatoknak is be kell tartaniuk a nemzeti kisebbségek jogait, ebből a célból módszertani útmutató készült számukra – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Kovács Zoltán, a kisebbségi kormánybiztos hivatalának munkatársa.

A hivatal leszögezi, hogy a települési önkormányzatok komoly előrelépést tettek a kisebbségi jogok betartása területén az elmúlt években, de megyei szinten még számos hiányosság mutatkozik.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a tavalyi éves jelentésében is rámutatott erre, és találkozót kezdeményezett az SK 8 társulás képviselőivel, melyen kiderült, hogy szakmai és módszertani útmutatóra van szükségük a megyéknek.

A kisebbségi nyelvhasználatról szóló éves jelentéshez elfogadott január 13-i kormányhatározat értelmében Július Jakab, a kormányhivatal vezetője és a kisebbségi kormánybiztos módszertani útmutatót készített és adott ki a megyék számára, amely a kormánybiztos weboldalán is elérhető a Módszertani és szakmai segítség részben (Metodická a odborná pomoc). „Áttörésről beszélhetünk a kisebbségi nyelvhasználati jogok alkalmazása területén. A módszertani útmutató azzal a céllal készült, hogy elősegítse a jogbiztonságot és a jogérvényesítést, továbbá kijelölje a megyei önkormányzatok feladatait és lehetőségeit a kisebbségi nyelvhasználat terén. A közeljövőben mindent megteszünk, hogy ezen a területen elérjük a maximumot, amit a törvények lehetővé tesznek” – tette hozzá Bukovszky.

  • forrás: tasr, illusztrációs kép: pixabay.com

Related Posts

Frissült a jogszabályok fordítása a Slov-lex portálon
Jövőre további 125 településen válik hivatalossá a kisebbségi nyelvhasználat
Bukovszky: Elutasítom a holokauszt elbagatellizálását és félreértelmezését