Bukovszky: Elutasítom a holokauszt elbagatellizálását és félreértelmezését

A holokausztot és a faji erőszakot, amely az emberiség történelmének legnagyobb tragédiájához vezetett, nem hagyhatjuk a feledés homályába merülni – hangsúlyozta csütörtökön Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a holokauszt és a faji erőszak áldozatainak emléknapján.

„Elutasítom a holokauszt elbagatellizálását és félreértelmezését, ahogy a tragikus események lekicsinylését és a mentségek keresését is” – hangsúlyozta a kormánybiztos az ún. Zsidó kódex 1941-es elfogadásának évfordulóján. Ez megfosztotta jogaitól a zsidó származású szlovákiai lakosokat, ami egészen a deportálásokhoz és haláltáborokhoz vezetett.

Bukovszky szerint a 80 évvel ezelőtti történések is arra emlékeztetnek, hogy milyen törékenyek az alapvető emberi értékek és a demokratikus elvek, ahogy arra is, hogy az emberiség a tolerancia, egymás megismerése és a kölcsönös párbeszéd nélkül miképp fordulhat a hozzá közel állók ellen. „Kötelességünk megemlékezni a 80 évvel ezelőtt történtekről, és ezek következményeiről, mivel a mai társadalom nagy részének semmilyen tapasztalata sincs a múlttal kapcsolatban, és sokszor hajlamos alábecsülni az emberiség legnagyobb tragédiáját” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A Zsidó kódex elfogadásának 80. évfordulója alkalmából csütörtökön országszerte megemlékezések zajlanak.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Miért ők? – ismeretterjesztő foglalkozás középiskolás diákoknak
Frissült a jogszabályok fordítása a Slov-lex portálon
A kisebbségek nyelvhasználati jogaival kapcsolatos útmutató készült a megyék részére