A szennyezés teljes megszüntetése után revitalizálják a Sajót

A szennyezés teljes megszüntetése után revitalizálják a Sajót

Előbb teljesen meg kell szüntetni a bányavíz bekerülését a Sajó folyóba, a környezetvédelmi tárca ezután méri fel véglegesen a környezetben keletkezett károkat és dönt a folyó revitalizálásának módjáról – tájékoztatta a TASR-t a tárca sajtóosztálya.

A minisztérium közlése szerint nem lehet korábban felmérni a keletkezett károk teljes mértékét, meg kell várni a gazdasági minisztérium irányításával végzett munkák befejezését. Ezt követően felmérik a Sajó és a felszín alatti vizek állapotát.

„A szennyezés teljes megszüntetését követő üledékvizsgálatok alapján lehet meghatározni a Sajó revitalizálásának menetét. Az ennél hamarabb hozott intézkedéseknek nem lenne meg a kellő hatása” – tette hozzá a minisztérium.

A járási hivatal arról tájékoztatta a TASR-t, hogy a folyó újjáélesztési projektjének kidolgozásába minden érintett felet, az illetékes hivatalokat, továbbá például a horgászszövetségeket is bevonják.

„A Rozsnyói Járási Hivatal a lehetséges megoldási javaslatok alapján hosszabb távra szóló határozatot fogad el az újbóli szennyezés megakadályozása érdekében” – közölte a hivatal.

A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A laborvizsgálatok szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb volt a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, a szulfát- és az arzéntartalma is. Június közepén katasztrófaelhárítási munkákat végeztek a bányában, hogy

alacsonyabb legyen a kifolyó víz ásványianyag-tartalma.

  • forrás, fotó: tasr


Hagyj üzenetet