20,64 millió euróból újítja fel a krasznahorkai várat a közbeszerzés nyertese

20,64 millió euróból újítja fel a krasznahorkai várat a közbeszerzés nyertese

Áfával együtt 20 639 997 euróért újítja fel a krasznahorkai várat az MBM-Group. Az erről szóló szerződést a központi szerződésnyilvántartóban (CRV) tették közzé.

A Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) július 28-án kötött szerződést a vállalkozóval. A munka szerződéses ára 17 199 998 euró áfa nélkül, áfával 20 639 997. A munkát szakaszokra osztva végzik el, az alsó és a középső vár egy része, a vezetékek és a többi szükséges infrastruktúra a munka megkezdésétől számított 18 hónapon belül, 2023 végére készülhet el.

A vár és közvetlen környékének felújítására kiírt közbeszerzésre öt pályázó nyújtott be ajánlatot, ezeket szakértői bizottság értékelte.

A helyreállítás célja az eredeti történelmi szerkezetek megőrzése és az épület korhű rekonstrukciója, valamit az, hogy kiküszöböljék a korábbi, szakszerűtlen beavatkozásokat és visszaállítsák az épület eredeti elemeit.

A vár közvetlen környékét is rendbe teszik. Korszerű parkolót, valamint az elektromos autók töltésére alkalmas helyeket alakítanak ki. Információs központ, multimédiás bemutatóterem várja majd a látogatókat, a látás- vagy mozgáskorlátozott látogatókra is gondolnak. A komplexum egyes részeit fokozatosan nyitják meg a látogatók előtt.

2021 végéig 6 805 175 eurót fordítottak a krasznahorkai vár helyreállítására, főként a biztosító által kifizetett összegekből, kisebb részben állami költségvetésből és közadakozásból. A kormány közel 35 millió eurót különített el az alsó, a középső és a felső vár, valamint a környék helyreállítására.

2012. március 10-én tűz pusztított a várban, a várhegyen levő füves területen gyulladt ki, onnan terjedtek át a lángok a várra.

  • forrás: tasr, fotó: Prékop Ivett, Rozsnyó-vidék

Krasznahorka vára – megemlékezés a tűzvész 10. évfordulóján

Tűzvész a krasznahorkai várbanHagyj üzenetet