Koronavírus: A 60 év felettieknek ajánlott PCR-tesztet végeztetniük, ha tüneteik vannak

Koronavírus: A 60 év felettieknek ajánlott PCR-tesztet végeztetniük, ha tüneteik vannak

Az egészségügyi minisztérium azt tanácsolja a 60 évnél idősebbeknek, hogy ha felmerül a COVID-19-betegség gyanúja, használják ki a lehetőséget és végeztessenek ingyenes PCR-tesztet. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a megfelelő kezeléshez fontos a betegség korai felismerése – adta hírül a TASR.

Az egészségügyi tárca emlékeztetett, hogy a 60 évnél idősebbek jogosultak az állam által finanszírozott PCR-tesztelésre. „A tesztelés kétszeresen is fontos a veszélyeztetett csoportok számára. Ha felmerül a COVID-19 gyanúja, vagy megjelennek az első tünetek, az egészségügyi minisztérium azt javasolja, a lehető leghamarabb éljünk ezzel a lehetőséggel” – magyarázta a tárca, és hozzátette, a PCR-teszt eredménye általában 24 órán belül megvan.

A minisztérium tájékoztatása szerint ha korán felismerik a betegséget, sokkal hatékonyabb a kezelés, például a molnupiravir hatóanyagú Lagevrio gyógyszerrel. „Bár Európában nehezebb hozzáférni, Szlovákiában megfelelő készlet áll rendelkezésre ebből a vírusellenes gyógyszerből. Ezért is fontos, hogy a gyógyszert racionálisan, hatékonyan és célzottan alkalmazzák azoknál a pácienseknél, akiknél fennáll a betegség enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásának kockázata” – magyarázta a minisztérium, hozzátéve, hogy a PCR-tesztelésnek köszönhetően a gyógyszert egyenesen a rászoruló betegeknek lehet felírni, és ezzel el lehet kerülni a készletfelhalmozódást, vagy azt, hogy pusztán elővigyázatosságból írják fel valakinek.

A 60 évnél idősebbek az nczisk.sk weboldalon található regisztrációs űrlapon keresztül kérhetik a PCR-tesztelést, és kiválaszthatják a kívánt tesztelőpontot. Ha az eredmény pozitív, a betegnek fel kell hívnia a kezelőorvosát, és tájékoztatnia kell az állapotáról. A PCR-tesztek elvégzésére szakosodott tesztelőpontok listája a www.e-vuc.sk oldalon található.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet