Népszavazás: csütörtökig delegálhatnak tagokat a pártok a választási bizottságokba

Népszavazás: csütörtökig delegálhatnak tagokat a pártok a választási bizottságokba

A parlamenti politikai pártoknak csütörtökig (november 24.) van lehetőségük arra, hogy tagot és póttagot delegáljanak a választási bizottságokba a januári népszavazásra. A petíciós bizottság is delegálhat egy tagot és egy póttagot – derül ki a belügyminisztérium honlapján közzétett információkból.

Egy tagot és egy póttagot kell jelölni a körzeti választási bizottságba és a kerületi választási bizottságba. A körzeti választási bizottsági tagságot nem kötik az álladó lakhelyhez, de feladataik ellátása során a tagoknak meg kell őrizniük pártatlanságukat.

A minisztérium tájékoztatása szerint azok a pártok delegálhatnak tagokat, amelyek a 2020-as parlamenti választás eredménye alapján bejutottak a parlamentbe, azaz az SaS, a Sme rodina, a Za ľudí, az OĽANO, a Smer-SD és az ĽSNS.

A referendum 2023. január 21-én lesz. Az emberek népszavazás útján fejezhetik ki, egyetértenek-e a választási időszak lerövidítésével. Ehhez alkotmánymódosításra van szükség. A népszavazás kiírását a Smer kezdeményezte más ellenzéki pártokkal közösen.

  • forrás, fotó: tasr

Az államő kihirdette a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás időpontját



Hagyj üzenetet