Egy felmérés szerint a legtöbben a karácsonyi ajándékokon akarnak spórolni

A lakosság legnagyobb része azt tervezi, hogy idén a karácsonyi ajándékokra fog kevesebbet költeni, emellett sokan élelmiszerből is kevesebbet vásárolnak, elmarad a téli üdülés, az emberek kevesebbet fognak költeni kikapcsolódásra, szórakozásra – derült ki a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) felméréséből.

„A lakosság kétharmada nagyon komolyan megérezte az áremelkedéseket” – mondta Matej Horňák, a bank elemzője. Az emberek 70 százaléka azt tervezi, hogy 10-50 százalékkal visszafogja a szokásos karácsonyi kiadásait.

Az elemző szerint az a legfontosabb, hogy nagyobb ellenőrzés alatt tartsuk és a családi költségvetéshez igazítsuk a kiadásokat, nagyon meg kell fontolni a hitelfelvételt. „Ha igen, akkor nem felesleges dolgokra, hanem olyasmire kell kölcsönt felvenni, aminek az ára bizonyos értelemben megtérül” – mondta az elemző, hozzátéve, ez lehet akár egy autó is, amivel munkába járunk.

Az élelmiszerek drágulása is rendkívül súlyosan érinti a lakosságot. „Feltételezéseink szerint decemberben a harmadával lesznek drágábbak az élelmiszerek” – mondta az éves inflációról. „Alaptétel a gazdaságtanban, hogy minél alacsonyabb egy háztartás bevétele, annál nagyon részt tesznek ki belőle az élelmiszerre és az energiára fordított kiadások” – mondta Horňák.

  • tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Februártól drágább lesz a belépőjegy a téli stadionba
Tavasz óta csökken az infláció, 2023 augusztusában elérte 8,9%-ot
A választók negyede még nem döntötte el, kire szavaz