Az államő kihirdette a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás időpontját

Az államő kihirdette a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás időpontját

2023. január 21-én lesz a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás. A referendum időpontját csütörtökön hirdette ki Zuzana Čaputová. Az államfő nem fogja arra kérni a választókat, hogy vegyenek részt a népszavazáson.

„Ez a népszavazás egy párt másfél éve tartó politikai kampányának része, ezért nem fogom részvételre biztatni az állampolgárokat, nem is várom el tőlük” – jelentette ki Čaputová.

A választók arról mondhatnak véleményt, egyetértenek-e olyan alkotmánymódosítással, amely lehetővé teszi a választási ciklus lerövidítését népszavazás útján vagy parlamenti határozat elfogadásával.

Az államfő hivatalosan pénteken (november 4.) hirdeti ki a népszavazást, ezt a lépést a népakarat tiszteletben tartásának, valamint az alkotmánybírósági határozat összehangolásának tekinti. „Szeretném leszögezni, hogy a népszavazásra bocsátandó kérdések alkotmányosságának elbírálása kizárólag az alkotmánybíróság hatásköre, és nem a politikusoké. Az egyetlen illetékes intézmény hozta meg a döntést, és azt magamra nézve kötelező érvényűnek tekintem és tiszteletben tartom, és remélem, hogy mások is” – jelentette ki.

A népszavazás időpontjának kihirdetésénél az államfő figyelembe vette azt is, hogy már külföldről, postai úton is lehetséges lesz a szavazás. Ezt azok az állampolgárok kérhetik, akiknek nincs állandó lakhelyük Szlovákiában, illetve azok, akik a szavazás idején külföldön lesznek.

Čaputová emlékeztetett, hogy a népszavazási kérdés nem foglalkozik azzal, hogy mikor lehetne népszavazást tartani a választási ciklus lerövidítéséről. Úgy véli, a demokrácia stabilitásának megőrzése érdekében helyes lenne megszabni ezt az időszakot.

Az államfő azt is meghatározta, hogy 2022. november 10-ig kell kijelölni a szavazókörzeteket és a szavazóhelyiségeket, november 24-ig pedig létre kell hozni a járási és a körzeti választási bizottságokat.

A népszavazást a Smer és további ellenzéki pártok kezdeményezték. Eredetileg kétkérdéses népszavazást szerettek volna, ám az államfő az első kérdéssel az alkotmánybírósághoz fordult, amely kimondta, hogy a kérdés alkotmánysértő, ezért nem lehet róla népszavazást tartani.

Az alkotmány szerint akkor érvényes a népszavazás, ha a szavazásra jogosultak több mint fele részt vesz rajta, és a résztvevők többsége egyetért a szavazásra bocsátott kérdéssel.

  • forrás: tasr, fotó: tasr


Hagyj üzenetet