A kormány 5000 eurós hozzájárulást hagyott jóvá az egészségügyi dolgozóknak

5000 eurós stabilizációs hozzájárulást hagyott jóvá a kormány az egészségügyi dolgozók számára. Az intézkedés összesen 200 millió eurós költséggel jár. Az egészségügyi dolgozóknak kötelezniük kell magukat arra, hogy három évig a kórházban vagy a mentőszolgálatnál maradnak. Eduard Heger miniszterelnök tájékoztatása szerint 39 500 egészségügyi szakember kap támogatást, kivéve az orvosokat.

„Ezzel világossá tesszük, hogy az egészségügy kulcsfontosságú, a legfontosabb prioritás számunkra” – mondta Heger, és hozzátette, a kormány nemcsak a dolgozói állomány stabilizálásáért és új orvosok felvételéért tesz lépéseket, hanem a kórházak teljes infrastruktúrájának megújításáért is.

A stabilizációs támogatást azoknak az egészségügyi dolgozónak fizetik ki, akik legkésőbb december 31-ig teljesítik a feltételeket.

A kormány utasította Milan Krajniak munkaügyi minisztert, hogy az év végéig nyújtson be módosító javaslatot, amely alapján stabilizációs juttatást folyósíthatnak a gyermekotthonokban dolgozó egészségügyi személyzet és a kiválasztott szociális intézményekben dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára. A szociális intézményekben dolgozó, támogatásban részesülő ápolók és fizioterapeuták száma 3000 fő, ők 4000 euró stabilizációs támogatást kapnának. A gondozók és az alacsonyabb beosztású egészségügyi dolgozók 3000 eurót.

Krajniak úgy fogalmazott, a hozzájárulás a szociális ágazat megsegítésére tett erőfeszítés. Hozzátette, hogy a szerződés aláírása után hasonló módon kifizetik ki a juttatást, mint az egészségügyben dolgozóknak. A különbség az lesz, hogy a szociális intézményekben dolgozók technikai okokból csak januárban kapják meg az összeget. „A szociális létesítmények nem állami, hanem önkormányzati vagy megyei fenntartású intézmények, ezért olyan kormányrendelet előkészítésére van szükség, amelynek alapján ezek a létesítmények kérhetik a támogatást” – közölte.

A miniszter elmondta, a juttatások kifizetésekor nem tesznek különbséget aszerint, hogy valaki hány éve dolgozik a létesítményben, a lényeg, hogy elkötelezze magát, hogy további három évig ott marad. Krajniak hozzátette, a toborzási hozzájárulás lehetőségéről is egyeztettek. De – mint mondta – először is a fentebb említett összegeknek a kifizetését kell megoldani.

A miniszterek leszögezték, hogy a juttatások adókötelesek lesznek, de illetéket nem kell fizetni utánuk. Ez a költség a munkavállalót terheli az év végi elszámolásban.

  • tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

A kormány november 3-ig meghosszabbította a magyar határ ellenőrzését
A 2027-ig szóló szerződés szerint olcsóbb áramot kapnak a háztartások
Szeptember 15-től a kormány megszünteti a Covid-19 miatt bevezetett rendkívüli helyzetet