Zajlik a krasznahorkai vár felújítása, részleges nyitás másfél év múlva várható

Zajlik a krasznahorkai vár felújítása, részleges nyitás másfél év múlva várható

A 2012-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett krasznahorkai vár felújítása sokat haladt az elmúlt hónapokban. Elvégezték a bontási munkálatok 90 százalékát, a vár alatti területen épül többek között az infomációs központ, és új parkolót is kialakítanak a látogatókat szállító buszoknak – számolt be a múzeum vezetése a vártűz 11. évfordulóján, március 10-én tartott sajtótájékoztatón. 

A Szlovák Nemzeti Múzeum által a vár és közvetlen környékének felújítására szóló, tavaly meghirdetett közbeszerzési pályázatot a MBM-GROUP részvénytársaság nyerte. A cég 2022 augusztusában kezdte meg a projekt megvalósítását.

A projekt első részében az alsó vár és a középső vár egy részének felújítása, valamint a vár alatti terület kiépítése szerepel. A munka összköltsége a szerződés szerint több mint 20,6 millió euró. Máté Tímea, a SZNM Betléri Múzeum igazgatója elmondta, hogy a bontási munkálatok több mint 90 százalékát elvégezték. Ezzel párhuzamosan folynak a restaurálási munkálatok, a vár alatti részen épül az Infocentrum és a többi, látogatókat kiszolgáló építmény, a víz-, szennyvízvezeték és egyéb közművek.

A régészek – biztosítva a szakmai felügyeletet – folyamatosan jelen vannak a terepmunkáknál, ahogy a geológusok, kutatók, építészek, építészmérnökök, statikusok és más szakemberek is.

Máté Tímea hangsúlyozta: ebben az esetben nem csupán a falak kifestéséről van szó, hanem komplex felújításról, aminek célja egyrészt az, hogy eltávolítva a szocializmusban végzett beavatkozások következményeit, visszaadják a vár eredeti jellegét, és úgy nézzen ki, mint a 20. század elején, másrészt kiszolgálja a 21. századi látogató igényeit.

A várnak ingyenesen látogatható része is lesz, a vár alatti infoközpontban lehet majd megvenni a belépőjegyeket, készülnek új büfék, illemhelyek, játszótér és egy parkoló az autóbuszok számára. A tervek között szerepel a faluból a várba vezető egykori gyalogösvény felújítása is, melyet már az Andrássy család idejében is használtak – tájékoztatta portálunkat az igazgatónő.

Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója elmondta, a vár felújítása a tervek szerint halad, de hozzátette, ezt a projektet is negatívan befolyásolta a világjárvány, illetve az építőiparban tapasztalható áremelkedés. Az első látogatókat a jövő nyári turistaszezonban fogadná a vár, a felújítás befejezése után pedig az a cél, hogy évente mintegy 200 ezer ember látogasson el a várba – idézte a TASR.

A teljes munkát 2025 nyaráig be kell fejeznie a cégnek

A szerződés értelmében a kivitelezőnek az építési terület átvételétől számított 18 hónapon belül át kell adnia az alsó és középső vár egyes részeit, 36 hónap alatt pedig el kell végeznie az összes felújítási munkát.

„A Szlovák Nemzeti Múzeum mindent megtesz azért, hogy a krasznahorkai várat fokozatosan megnyithassuk, ideális esetben már 2024 folyamán. Még fontosabb az a törekvésünk, hogy a vár felújításának ebben a szakaszában olyan eredményt érjünk el, amely a legjobb lesz magának a műemléknek és az eredeti történelmi konstrukciók megőrzése érdekében,“ jegyezte meg Branislav Panis.

A kormány 34 942 25935 millió eurót hagyott jóvá a vár helyreállítására. Február végéig 9 324 369 eurót költöttek a felújításra, ebből több mint 6,4 millió euró a biztosító által kifizetett összeg, 2 737 8742,7 millió euró állami támogatás és 180 523 euró a nyilvános gyűjtés során jött össze.

További képekért kattintson Facebook-oldalunkra!

  • Rozsnyó-vidék, fotó: Prékop Ivett


Hagyj üzenetet