„Cselekvő közösségek – innovatív iskolák”: lezajlott a 28. országos pedagógustalálkozó Rozsnyón

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a hétvégén szervezte meg Rozsnyón „Cselekvő közösségek – innovatív iskolák” címmel kétnapos szakmai konferencia keretében az Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXVIII. Országos Találkozóját. A szakmai előadások mellett kiosztották a szövetség rangos díjait is.

A délelőtti plenáris ülések a kétnapos szakmai konferencia vezérfonala, a Cselekvő közösségek – innovatív iskolák témakörének kérdéseivel foglalkoztak, délután pedig ezek részletezése és a tanulás- és intézményfejlesztés jó gyakorlatainak bemutatása zajlott a szekcióüléseken.

Este hagyományosan, ünnepi műsor keretében adták át a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díjait a rozsnyói városháza nagytermében. Az SZMPSZ-díjakat évente azoknak a pedagógusoknak, intézményvezetőknek ítélik oda, akik kiváló eredményeket értek el a szlovákiai magyar közoktatásban vagy tevékenységükkel hathatósan támogatják a magyar nyelvű oktatást, az SZMPSZ tevékenységét. Az öt kategóriában díjazott pedagógusok Darázs Rozália szobrászművész bronz kisplasztikáját és a pedagógusszövetség emléklapját vehették át.

A Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat idén Strédl Terézia, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának docense kapta.

A pedagógusszövetség díjai közül kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményekért Matus Mónika (Szenczi Molnár Albert Alapiskola, Szenc) és Patus János (Ógyallai Építőipari Szakközépiskola) részesült az elismerésben.

A tehetségek felkarolásáért és gondozásáért Mészáros Magdaléna (Janiga József Művészeti Alapiskola, Nagymegyer), Szcsuka Edit (Dénes György Alapiskola, Pelsőc) és Varga Lia (Mocsáry Lajos Alapiskola, Fülek) vehette át a díjat.

Az óvodapedagógusok, nevelők és szakszolgálatot ellátó SZMPSZ- tagok részére kiváló módszertani és nevelési eredményekért járó díjat Bíró Zsuzsanna (Tárnoki Óvoda) és Vörös Bathó Éva (Tulipán Óvoda, Komárom) kapta.

A szlovákiai magyar nyelvű oktatást támogató tevékenységért Horváth Kinga, a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának dékánja és a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kapta a kitüntetést.

Pedagógus életpálya díjat kapott Szakszon Anna (bélyi alapiskola) és Fehér István (Kováts József Alapiskola, Bátorkeszi), valamint posztumusz Majer Péter, a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola volt igazgatója.

A vasárnapi programban plenáris előadások és pódiumbeszélgetés hangzott el, majd a zárszó után a résztvevők megkoszorúzták Czabán Samu szobrát.

  • Rozsnyó-vidék, fotó: M. Gy. 

Related Posts

A Rozsnyói Bányászati Múzeum májusi programjai
Pedagógustalálkozó: kiosztották a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége díjait
Változás, megújulás és benne a pedagógus szerepe – lezajlott a 29. országos pedagógustalálkozó