Fát ültethetnek a látogatók a betléri kastély parkjában

Fát ültethetnek a látogatók a betléri kastély parkjában

Bárki elültethet egy fát a betléri kastély mögötti angolparkban. Eddig 120 fát ültettek ki a program keretében, ami lehetővé teszi a lakosoknak, hogy részt vegyenek a természeti és kulturális örökség védelmében és helyreállításában – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Veronika Straková, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum munkatársa.

A parkban már többször is kárt tett a vihar, most megpróbálják pótolni az elpusztult fákat. Az ültetést évente kétszer, tavasszal és ősszel szervezik meg. Lehet ültetni bükköt, tölgyet, hársfát, kőrist, gesztenyét vagy más fafajtát.

„Az elültetett fákat táblával jelölik meg, amelyen feltüntetik a fa fajtáját és az adományozó által választott szöveget. Az emberek általában egy szerettüket ajándékozzák meg ilyen maradandó ajándékkal, vagy valakinek az emlékére ültetnek fát a kastélyparkban” – mondta Straková, hozzátéve, hogy már nagyobb, idősebb fákat is ültetnek. Az érdeklődők a brigita.nagyova@snm.sk e-mail címen jelentkezhetnek.

Straková tájékoztatása szerint a park a kastély szerves része. „Fokozatosan épült, és a 18. század végén nyerte el jelenlegi formáját. Andrássy Leopold alakíttatta parkká az 57 hektáros területet” – mondta a múzeum munkatársa. Kisebb parképítészeti elemek, például kínai pavilon, japán híd, a szabadkőművesek pavilonja, római vízesés és más látványos elemek tarkítják a parkot.

Veronika Straková tájékoztatása szerint a parknak kétszer-háromszor annyi látogatója van, mint a kastélynak, mintegy 200 ezer ember keresi fel évente. „Sokan rendszeresen járnak ide, aminek nagyon örülünk” – tette hozzá.

  • forrás: tasr, fotó: facebook.com/MuzeumBetliar

 

Áprilistól hosszabb nyitvatartási idővel várja a látogatókat a kastély és a mauzóleum



Hagyj üzenetet