Trópusi éjszakák, fülledt idő, viharok: az idei nyár időjárása átlagon felüli volt

Az idei nyár hőmérsékleti szempontból erősen átlagon felüli volt. A meteorológiai mérések kezdete óta ez volt körülbelül a tizedik legmelegebb nyár a területünkön. Régebben nem voltak ilyen meleg nyarak, mindegyik ebben az évszázadban fordult elő – közölte a TASR-rel Pavel Matejovič klimatológus.

„Az idei nyár különlegessége volt az is, hogy a legnagyobb hőhullám augusztus második felében érkezett meg. Korábban a hónap második felében már elkezdett lehűlni az idő, mivel lerövidültek a nappalok, és meghosszabbodtak az éjszakák. Most ez fordítva történt. Közben megszokottak voltak a trópusi éjszakák, amikor a hőmérséklet nem csökkent 20 fok alá” – mondta Matejovič.

Az idei nyár további jellegzetessége volt a fülledt idő. Ez a meleg, nedves levegőnek volt köszönhető, amely délnyugat felől áramlott az ország területére. A klimatológus elmondása szerint az óceánok felszínén rekordmeleg volt a víz, ezért sok víz párolgott el belőlük. „A megnövekedett páratartalom okozta többek között az intenzív viharokat, amelyeket özönvízszerű esőzések, erős szél és jégeső követett” – magyarázta.

Matejovič szerint a felmelegedés egyre dinamikusabban zajlik, és folyamatosan gyorsul. Ezt az ún. pozitív visszacsatolások is gyorsíthatják. Ez főleg a párát érinti, amely tovább emelheti a globális hőmérsékletet. „A levegő magasabb páratartalma azonban más szélsőséges időjárási jelenségeket is okoz, főleg intenzív viharokat, és más, velük kapcsolatos veszélyes légköri jelenségeket. Mindezt az idei nyár időjárása is megerősítette” – állapította meg.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Ma éjszaka és szerda reggel talaj menti fagyra kell számítani az egész országban
Felhős hétvége: szombaton megváltozik az időjárás, eső várható
Kedden több helyen is 33 Celsius-fokot mértek