A Szlovák Paradicsomban gyűjtőhelyeket tettek ki a műanyag italos palackoknak

Már a Szlovák Paradicsomban is új gyűjtőhelyeket hoztak létre a visszaváltható italos csomagolások beváltására. A látogatók így ökologikusan meg tudnak szabadulni a használt italos csomagolásoktól, és egyúttal a nemzeti parkot is támogatják –  tájékoztatot a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park Igazgatósága. A speciális hulladékgyűjtők Erdőaljára (Podlesok) és Imrikfalvára (Dedinky) kerültek.

A projekt a környezetvédelmi minisztérium védnöksége alatt valósul meg. 12 speciális hulladékgyűjtőt helyeznek ki hét nemzeti parkban. Kialakításukkor ügyeltek rá, hogy a használatuk a lehető legegyszerűbb legyen, és hogy a medvéknek is ellen tudjon állni.

„Kérjük, hogy a hulladékgyűjtőkbe csak visszaváltható csomagolásokat dobjanak be, amelyek „Z”-vel vannak jelölve. A más jellegű hulladék károsíthatja a szemetest, elértéktelenítheti ennek tartalmát, és természetesen megnehezítheti az azt gondozó személyzet munkáját” – közölte a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park Igazgatósága.

A begyűjtött hulladék visszaváltásából származó bevételt a nemzeti park infrastruktúrájának a fejlesztésére használják fel. „Ezzel szeretnénk kiküszöbölni, hogy a szemetet eldobálják a földön, és támogatni akarjuk a nemzeti parkok fejlesztését, védelmét és tisztaságát” – közölte korábban Marián Áč, a betétdíjas rendszer fenntartójának igazgatója. Hozzátette: tavaly több mint 820 millió italos csomagolást gyűjtöttek be csaknem 3000 gyűjtőhelyen. A betétdíjas rendszer bevezetése óta ez a szám átlépte az 1,3 milliárd italos palackot vagy dobozt.

  • forrás: tasr, fotó: facebook.com