Szeptembertől speciális étrendet biztosítanak az ételintoleranciával küzdő tanulóknak az iskolai étkeztetésben

Szeptembertől speciális étrendet biztosítanak az ételintoleranciával küzdő tanulóknak az iskolai étkeztetésben

Az oktatásügyi minisztérium módosítást eszközöl az ételintoleranciával küzdő gyermekek iskolai étkeztetésében, a diabéteszt és a cöliákiát is beleértve. Az új szabványok szeptembertől lépnek érvénybe. A TASR-t az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium (MŠVVaŠ) sajtóosztálya tájékoztatta.

A szabványok három fő étrendre összpontosítanak: a kímélő, a cukorbeteg és a gluténmentes étrendre. „Ezek az étrendek nemcsak az egészséges és tápanyaggazdag ételt helyezik előtérbe, hanem a minőségi, helyi és idényjellegű hozzávalókat is, hogy biztosítsák az étel jó minőségét és tápértékét” – közölte a minisztérium.

A tárca azt közölte, hogy a szabványok és receptek felülvizsgálata azzal függ össze, hogy egyre több a speciális táplálkozási igényű gyerek. A minisztérium biztosítja, hogy ezeknek a gyerekeknek egyforma lehetőségei legyenek az étkezésre az iskolában.

„Az egyes étrendekhez kapcsolódó innovatív és kiegészített receptek figyelembe veszik az egyes diagnózisok táplálkozási követelményeit, és hozzájárulnak e népességcsoport optimális pszichoszomatikus fejlődéséhez” – közölte Jana Hamade, a közegészségügyi hivatal egyik vezető munkatársa.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet