Szeptembertől speciális étrendet biztosítanak az ételintoleranciával küzdő tanulóknak az iskolai étkeztetésben

Az oktatásügyi minisztérium módosítást eszközöl az ételintoleranciával küzdő gyermekek iskolai étkeztetésében, a diabéteszt és a cöliákiát is beleértve. Az új szabványok szeptembertől lépnek érvénybe. A TASR-t az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium (MŠVVaŠ) sajtóosztálya tájékoztatta.

A szabványok három fő étrendre összpontosítanak: a kímélő, a cukorbeteg és a gluténmentes étrendre. „Ezek az étrendek nemcsak az egészséges és tápanyaggazdag ételt helyezik előtérbe, hanem a minőségi, helyi és idényjellegű hozzávalókat is, hogy biztosítsák az étel jó minőségét és tápértékét” – közölte a minisztérium.

A tárca azt közölte, hogy a szabványok és receptek felülvizsgálata azzal függ össze, hogy egyre több a speciális táplálkozási igényű gyerek. A minisztérium biztosítja, hogy ezeknek a gyerekeknek egyforma lehetőségei legyenek az étkezésre az iskolában.

„Az egyes étrendekhez kapcsolódó innovatív és kiegészített receptek figyelembe veszik az egyes diagnózisok táplálkozási követelményeit, és hozzájárulnak e népességcsoport optimális pszichoszomatikus fejlődéséhez” – közölte Jana Hamade, a közegészségügyi hivatal egyik vezető munkatársa.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Több mint 720 ezer tanuló kezdi meg hétfőn az új tanévet
Ma kapták meg a félévi bizonyítványt az alap- és a középiskolások
Drágul az iskolai étkeztetés és a kollégiumi szállás Kassa megyében