Karácsonyi swap – ruhacsere akció jótékonysággal fűszerezve

Karácsonyi swap – ruhacsere akció jótékonysággal fűszerezve

Nagy sikerrel zajlott december 9-én a Mikulás-swap, a használt ruhák és egyéb holmik csereberéje Rozsnyón. A szervezők örömére az akciónak kedvező volt a fogadtatása. Egész héten gyűltek a ruhák, játékok, könyvek, szombaton pedig nagyon sok érdeklődő eljött, és számtalan holmi új gazdára talált. A megmaradt ruhákat, tárgyakat jótékony célra, karitítv gyűjtésre, gyermekotthon és kutyamenhely részére ajánlották fel az önkéntes szervezők.

A kezdeményezés Martina Sabovától indult – az anyasági szabadságon levő anyuka létrehozta a SWAP Rožňava nevű csoportot a Facebook-on, ami mára már több mint 900 tagot számlál. Barátnőjével, Sofi Žúdelovával elhatározták, hogy karácsony előtt élőben is megvalósítják a csereberét. Csatlakozott hozzájuk PaedDr. Zuzana Horváthová, az Intipala menyasszonyi- és alkalmi ruha-kölcsönző szalon tulajdonosa, aki megoldotta a swap helyszínét erre az alkalomra, és a hét folyamán fogadta a beérkező ruhacsomagokat kolléganőjével, Kristína Karnoltovával együtt. A hölgyek időt és energiát nem kímélve osztályozták, pakolták a polcokra, fogasokra, állványokra a hozott csere-adományokat, sőt még segítettek is az érdeklődőknek a válogatásban, hogy mindenki találjon magának valami érdekes darabot.

Mint a szervezők elmondták, nagyon örülnek, hogy létrejött és sikeres volt ez a cserebere akció, sok ötletük van a folytatásra is. Felmerült, hogy rendszeresen meg lehetne ismételni a swapot, legalább negyedévente. Lelkesedésben nincs hiány, már csak az állandó (ingyenes, kedvezményes) helyszín kérdését kellene megoldani.

A szombati alkalomra nemcsak ruhák, cipők, kiegészítők, játékok érkeztek, hanem a felhívásra reagálva kutyatáp, lakástextil, takarók is, amit a szervezők már el is vittek a rozsnyói kutyamenhelyre.

A swap lényege a tárgyak körforgása. Ha már régóta csak a helyet foglalja a szekrényben valami, de még jó állapotú, új életet kaphat egy ilyen cserével. Ami az egyiknek feleseges, másnak még hasznára lehet, anélkül, hogy pénzt adna ki érte. Fontos, hogy környezetkímélő, hiszen nem újabb fogyasztásra, hanem átgondolt szelektálásra, cserére ösztönöz, és jó alkalom az adományozásra is.

  • Rozsnyó-vidék, szöveg, fotó: Prékop I.


Hagyj üzenetet