Elmerülni az alkotásban, a papírtól a könyvig

A papírtól a könyvig címet viseli az a képzéssorozat, amit a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervez szakemberek részére. A kétszer kétnapos rendezvény első programja Rimaszombatban zajlott 2024. május 27-28-án. A képzés a Művészeti Alap (Fond na podporu umenia) támogatásával valósult meg a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtárban.

A rendezvénysorozat elsődleges célcsoportja azok a könyvtárosok, pedagógusok, művészek, kézművesek, akik szeretnék megtanulni a könyvkötés egyik alap technikáját, illetve az egyedi papírmárványozás alapfortélyait.

A rendezvénysorozat első napján Gönczi Péter keszthelyi könyv- és papírrestaurátor vezette a papírmárványozás workshopot. A résztvevők először egy rövid előadást tekinthettek meg a technika történetéről és alapanyagairól. Ezután a foglalkozásvezető bemutatta azokat a hozzávalókat, amivel a nap folyamán dolgozni fognak. A tapasztalt szakember előrevetítette, nehéz lesz abbahagyni, mert a technika terápiaként is működik, s ha az ember belemerül, észre sem veszi, mennyi idő telt el. A résztvevők a bemutató után maguk keverhették ki a márványozáshoz szükséges festékeket, és aztán már csak kísérletezési kedvükön múlott, meddig jutnak a nap folyamán. Nehéz volt megálljt mondaniuk a résztvevőknek, de a nap végére mindenki kellő mennyiségű papírt márványozott, amiből aztán a másnapi képzéshez ki tudja választani a legmegfelelőbbet.

Másnap Vincze Petronella budapesti restaurátorművész és könyvkötő mutatta be a könyvkötés egyik alap módszerét, a könyvfűzést. A nap elején a résztvevők megtanulhatták, miként hajtja a papírt, hogyan szedi lapokra a papírtömböt a könyvkötő, hiszen ez sem mindegy. A képzés hátralevő részében fűztek, ragasztottak, és a borítóra szabták az előző nap márványozott csodaszép lapokat. A második nap végére mindenkinek elkészült egy kívül és belül is márványozott papírral díszített fűzött A/5-ös méretű napló.

Amíg a frissen ragasztott naplók a könyvprés alatt nyomódtak, addig a résztvevők Szikela Hajnalka, a CEIBA cég munkatársa workshopján bővíthették tudásukat. A képzés levezetéseként olyan termékekkel ismerkedhettek, amelyekkel könnyedén javíthatják megrongálódott könyveiket otthoni és könyvtári közegben. Illetve megtudhatták, hogy a könyvborítással miként előzhetjük meg szeretett könyveinket.

A CEIBA workshopja után mindenki kézhez kapta a prés alatt végleges formáját elért naplóit, és egy kis szusszanás után újra Gönczi Péter és Vincze Petronella adtak elő a könyvkötészet és a könyvrestaurálás történetéről és gyakorlatáról.

A kétnapos képzésen a Matej Hrebenda Könyvtár könyvtárosai, a Gömör-Kishonti Múzeum könyvtárosa és restaurátora, a Gömör-Kishonti Művelődési Központ munkatársa, a rimaszombati Művészeti Alapiskola művésztanárai és további szakemberek, kézművesek, érdeklődők vettek részt.

Néhány résztvevő visszajelzései:

Nagyon kreatív, inspiráló volt a képzés. A résztvevők átlagon felüli szolgáltatást kaptak, szimbolikus részvételi díjért.”

A képzés felülmúlta az elvárásaimat, nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent megtanulok a papírmárványozásról és a könyvkötésről.”

Nagyon űdítő és inspiráló, jól megszervezett képzés volt. A könyvtári helyszín kellemes volt, és a szervezők is segítőkészek voltak.”

  • Tegdes Egyházi Dóra, SZMKE elnök

Related Posts

Gazdag csütörtök a Gombaszögi Nyári Táborban
32. alkalommal rendezik meg a nyári egyetemeket Rimaszombatban és Komáromban
A közkedvelt gömöri gasztronómiai fesztivállal nyitott a Rozsnyói Kulturális Nyár