Június 8-án választunk képviselőket az Európai Parlamentbe

Szlovákiában 22 párt és egy választási koalíció indul az idei EP-választáson. 2024. június 8-án, szombaton a polgárok 15 európai parlamenti képviselőt választanak meg öt évre. A szavazásnál egy pártlistát kell kiválasztani, és azon legfeljebb két jelölt sorszámát lehet bekarikázni.

A pártok 3 millió eurót költhettek a választási kampányra, ami június 5-én éjfélkor zárul, mivel a szavazás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. Ekkor már tilos mindenfajta fizetett kampánytevékenység, illetve ellenkampány.

Eddig egy jelölt (Gabriela Michaláková/Slovenský patriot ) és egy párt lépett vissza a választáson való indulástól (Kalózpárt/Pirátska strana – Slovensko).

Június 3-tól működik a belügyminisztérium EP-választásra létrehozott tájékoztató vonala. A 02/4859 2317-es és a 02/4859 2312-es telefonszámon a minisztérium munkatársai a választással kapcsolatban nyújtanak tájékoztatást, munkanapokon 7:30-tól 15:30-ig, valamint a választás napján 7:00-től 22:00 óráig.

Az EP-választáson induló pártok, illetve jelöltek listája a belügyminisztérium honlapján található.

Az Európai Parlament (EP) az Európai Unió (EU) parlamentáris testülete, amelyet az unió állampolgárai közvetlenül választanak 5 éves időtartamra. A parlament az Európai Unióban élő 450 millió embert képviseli, és az Európai Unió Tanácsával, és az Európai Bizottsággal együtt alkotja az EU törvényhozói hatalmi ágát. Hivatalos székhelye Strasbourg, de Brüsszelben is ülésezik. (wikipédia)

  • Rozsnyó-vidék

Related Posts

Június 8-án lesz az európai parlamenti választás Szlovákiában
Diákhálózat: Megrendezésre került a XXXVI. Hallgatói Parlament, új elnökséget választottak