Szavazzon, hogy a Franciska-szobor nyerje el a felújítási támogatást!

Andrássy Franciska grófné Rozsnyó főterén álló szobra is szerepel az Általános Hitelbank (VÚB) Alapítványának Szlovákia kincsei (Poklady Slovenska) nevű versenyében, melyben a legtöbb szavazatot elérő műemlék 50 ezer eurós támogatást nyer a felújításra. Szavazni június 15-ig lehet!

Andrássy Dénes gróf szeretett feleségének szobrát a hálás lakosság és Rozsnyó város közadakozásából emeltette 1905-ben, a nemeslelkű, jótékonyságáról ismert grófné emlékére. Mára az őrtorony tövében álló műemlék rossz állapotban van, ezért a város vezetése tavaly gyűjtést indított, és más forrásokból is próbálnak pénzt szerezni a felújítására.

Adománygyűjtés Andrássy Franciska grófné szobrának felújítására

A VÚB Alapítvány az elmúlt években már 128 műemlék felújítását támogatta 3,5 millió euró értékben. Szakmai bizottsága a számos renoválásra szoruló szlovákiai műemlék közül idén is 9 döntőst választott ki, és a nyilvánosság dönti el szavazással, ezek közül melyik kapja az 50 ezer eurós felújítási támogatást. Egy telefonszámról csak egyszer lehet szavazni az alábbi linken: nadaciavub.sk, a válasz SMS ingyenes.

Legyen ma is példa a grófi pár jótékonysága – gyászmise Andrássy Franciska emlékére

  • pr-i, Rozsnyó-vidék

Related Posts

Helyismereti és Zenebona tábort szerveznek Kassán
Szeptember 13-án kezdődik a háromnapos Rozsnyói Vásár
Felújítás miatt zárva lesz a kassai Csemadok-székház