2024. június 15-én került megrendezésre a gicei és gömörligeti református gyülekezet, valamint a Gicéért Polgári Társulás első közös családi napja. Az alkalom helyszínét a gicei alapiskola és a református templom biztosította.

Színes programok várták a közel 120 résztvevőt. A gyermekek az alapiskola udvarán és annak tantermeiben kézműves foglalkozáson vettek részt: ékszert hajtogattak, gyertyát öntöttek, valamint arcfestés és csillámtetoválás is várta őket. A rozsnyói Actores színtársulat szórakoztató, vidám előadása után sportvetélkedő keretén belül mérték össze ügyességüket.

A felnőtteket pedig elmélyedésre, elcsendesedésre hívta a templom és a templomkert. Mérföldkő címmel Imasétát tehetett minden ide látogató, ahol 9 állomáson interaktív feladatokat megoldva beszélgethettek a Mindenség Urával. Mindeközben megtekinthették a templomban kiállított alkotásokat, amit 14 gyermek nyújtott be az „Én és a templomom” címmel meghirdetett rajzpályázatra. Mindezek mellett a templom történetével, érdekességeivel is megismerkedhettek a résztvevők.

A testi felfrissülést a helyi férfiak által készített bográcsgulyás és az asszonyok által sütött sütemények biztosították.

Az alkalom fő programpontja a 16 órakor kezdődő koncert volt. Mészáros János Elek előadóművész templomunkban nemcsak énekelt, annál többet adott mindannyiunknak. Bizonyságot tett Krisztusba vetett élő hitéről, rámutatott arra, hogy nincsenek véletlenek életünkben, biztatott és bátorított bennünket, a nyelvi peremhatár mentén élőket, nemzeti értékeink megtartására, anyanyelvünk megőrzésére. Egymás kezét fogva, fennállva és elcsukló hangon énekeltük közösen: „mi egy vérből valók vagyunk” – fejtette ki Varga Zsuzsa református lelkész.

Minden rendezvénynek van egy alapgondolata, ami vezérli a szervezőket. A miénk Isten Igéje volt, mégpedig a 133. Zsoltár 1. verse: „Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek.” Erre törekedtünk és ezt szerettük volna megélni és közvetíteni mindenki felé. Visszatekintve és a visszajelzések alapján összegezve nem is tehetünk mást, mint hálát adunk a bennünket vezérlő Úrnak, hogy valóban milyen gyönyörűséges napot tölthettünk együtt szeretetben, tiszteletben és egyetértésben. Csak így, ezt a testvéri közösséget megélve küld áldást az Úr a benne reménykedőknek. És mi továbbra is bízunk, hogy ez az első közös családi nap egy mérföldkő volt gyülekezeteink és községünk életében, amit több más alkalom is kísér majd a közeljövőben – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóanyagban.

Related Posts

Gazdag csütörtök a Gombaszögi Nyári Táborban
A közkedvelt gömöri gasztronómiai fesztivállal nyitott a Rozsnyói Kulturális Nyár
Közönségsiker a gömöri tervezők divatbemutatója – kinőtte a betléri helyszínt