Választási körkép – fejre állt politikai színpad

Választási körkép – fejre állt politikai színpad

“Bombameglepetéseket hozott a parlamenti választás. A standard pártok leégtek, a protestpártok taroltak, bejutott a parlamentbe Kotleba.” – adta hírül vasárnap reggel az Új Szó. Nézzük választási sajtószemlénket.

A tegnapi volt valószínűleg Szlovákia történetének legnagyobb meglepetést hozó, legzavarosabb parlamenti választása. A szavazóhelyiségek bezárása után megjelenő első exit poll felmérések jókora sokkot okoztak – főleg a Kotleba-féle szélsőjobboldali párt bejutásának előrejelzésével -, és bizony több helyen megfagyott a hangulat a pártok eredményváró partiján. Az sem javított a helyzeten, hogy bár mindenki türelmetlenül várta a szavazatok feldolgozását és a végleges eredmények közzétételét, ez a rendszer csigalassúsága miatt még hajnali 3-kor is csak 50% körüli volt (a legfrissebb információk szerint hackertámadás érte a statisztikai hivatal oldalát). Az éjszaka leggyakrabban előbukkanó elemei a döbbenet, csalódás, zavarodottság, várakozás, a magyarok alacsony részvételi aránya és a kormányalakítást firtató nagy kérdőjelek. Az MKP megint nem jutott be a parlamentbe (4,04% voksot kapott), a HÍD 6,5%-ot szerzett, az MKDSZ minimális 0,09%-on végzett.

aktuality.sk
forrás: aktuality.sk

 

Bár portálunk irányvonala a kultúra-művelődés-helytörténet-turizmus tengelyen mozog, fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk az ország jövőjét befolyásoló aktuális eseményekkel is. Sajtószemlénk során csokorba gyűjtöttünk tehát néhány írást, melyben tanult kollégáink kielemezték, összefoglalták a választások menetét, eredményeit, a pártvezetések reakcióit és a következő lehetséges lépéseket.

“A Híd és az MKP némileg rontott 4 évvel ezelőtti eredményén abszolút számokban és százalékosan is. De az igazi felfordulást a szlovák választók okozták azzal, hogy radikális és rendszerellenes pártoknak szavaztak bizalmat. Nincs igazi győztese a választásoknak, csak több kisebb. Vesztes viszont bőven van…” – írja 2016-os választásokk című összefoglalójában a bumm.sk hírportál. Az írás számadatokkal illusztrálva tekinti át a pártok szereplését, illetve összehasonlítja a várt és elért eredményeket.

A parlamentbe bekerülő új erőkről ezt írják: “Az SaS, az OĽANO – NOVA és az SNS mellett a legnagyobb nyertesek kétségtelenül az erős személyek köré szerveződő Család vagyunk (Sme rodina) és a Mi Szlovákiánk Néppárt (Ľudová strana Naše Slovensko) voltak.

Két héttel a választások előtt még egyik közvélemény-kutató sem gondolta, hogy Kotlebáék bekerülhetnek, de az első választók nagy része nekik szavazott bizalmat, így 209 779 szavazattal 8,04%-kal parlamenti párt lettek. Boris Kollárék előretörésére voltak már kimutatható jelek, de a 172 860 szavazattal elért 6,62%-os eredményük így is minden várakozást felülmúlt.”

Az Új Szó bevezetőben említett, Választás 2016: túl sok sokk című cikkében sorolja a voksolás éjszakájának nem várt fordulatait:

“Míg a választások előtt az volt a fő kérdés, hogy ki megy el a Smerrel kormányozni, esetleg lehet-e jobboldali többség a parlamentben, a szombati nap mindent átírt. Alig találni pártot, amely ne okozott volna meglepetést vagy csalódást. (…)

– Bejutott Kotleba pártja, bent van Kollár mozgalma is

– A Standard pártok nagyot buktak

– Sulík és Matovič a két jobboldali győztes

– Délen katasztrofális volt a részvétel

– Aligha alakul épkézláb kormány

– Előrehozott választások jöhetnek”

A hagyományos pártok ezúttal igencsak leszerepeltek: “A választás elsősorban a standard, úgymond hagyományos pártok totális kudarcát hozta. A Smer nemhogy 40%-ot, még 30%-ot sem ért el. Mostani eredménye szépen illeszkedik a 2014-es teljesítmények sorába: az elnökválasztáson Robert Fico toronymagas győzelmét jósolták, végül 28%-ot kapott az első fordulóban, az EP-választáson pedig 24%-ot szerzett a Smer.

Az SDKÚ kiesével mindenki számított, ám a KDH kizuhanása felér egy kisebb sokkal. A Kereszténydemokrata Mozgalom egy évtizeden keresztül az a párt volt, amely – történjen bármi – megszerezte a „maga 8%-át”. Ezúttal ha csak tizedszázalékokkal is, de kiesett a parlamentből.

Legalább ekkora meglepetés a Sieť szereplése. Procházkáék a felmérések alapján a jobboldal vezető pártja voltak, ám végül épphogy bejutottak a parlamentbe. Az 5,5% óriási csalódás a párt számára.” – írja az Új Szó.

A részvételi kedv a vártnál magasabb volt: “Főleg az északabbi járásokban mentek el többen voksolni, már a sokadik választás volt, amikor a magyarlakta vidékeken elmaradt a szavazókedv az országostól – például a Komáromi járásban 48,9%-os volt. Egyebek mellett ezért sem szerzett mandátumot az MKP.”

A trafik.sk hírportál elemzése is foglalkozik az ún. standard pártok népszerűségének és támogatottságának drasztikus csökkenésével és a szavazók radikalizálódásával: “Mondhatnánk, hogy most jól pofára estek a „klasszikus” politikusok és pártok, és megkapták, amit már nagyon régen megérdemeltek. De az érme másik oldala is borzalmas. A választók ugyanis kijelentették, elég nekik a faék egyszerűségű demagógia, a kompromisszumképtelen politizálás, sőt, sajnos a társadalmat évtizedekkel visszavető szélsőjobb ideológia, melyben minden fekete és fehér.

Ezért történhetett meg, hogy a szlovák szélsőjobb soha nem volt még erősebb: Andrej Danko szofisztikáltabb SNS-e (ami tulajdonképpen csak a pártelnök személyében tér el a Slota-féle rossz emlékű SNS-től), valamint Marian Kotleba migráns- és cigányellenes, Tisót éltető fasiszta pártja is azonos eredménnyel került be a törvényhozásba, hogy aztán szabadon garázdálkodhasson. Kimondani is félelmetes: a szlovák szélsőjobbnak csaknem 430 ezer szavazata, összesen 16,6 százaléka van. Ezek a szavazók valószínűleg többnyire a Smertől, kisebb részben a KDH-tól pártoltak át Dankóhoz és Kotlebához.”

Az írás vizsgálja a magyar érdekeltségű pártok gyenge szereplésének okait és arra figyelmeztet, hogy a HÍD-nak és az MKP-nak csatázás helyett össze kellene fognia, hiszen a választók nagy része nem vevő a gyűlölködésre, sárdobálásra: “a magyarlakta területek állandó harcba belefásult lakói valószínűleg egyszerűen nem akarják már ezt az egészet.

Van tehát min elmélkednie politikusnak, választónak egyaránt, hiszen a helyzet nem éppen rózsás. Az elkövetkező órák, napok mutatják majd meg, a felvázolt forgatókönyvek közül melyik valósul meg, ki alakíthat kormányt.

A portálokon természetesen további elemzések, interjúk találhatók a választásokkal kapcsolatban, illetve a statisztikai hivatal oldalán lehet böngészni a részletes eredmények között.

  • Prékop I., rozsnyovidek.sk, fotó: aktuality.sk, pixabay.com


Hagyj üzenetet