Rendhagyó ízőrző rendezvény Lekenyén

Rendhagyó ízőrző rendezvény Lekenyén

Hagyományos és rendhagyó táplálékaink rejtélyeivel ismerkedtek meg a résztvevők Lekenyén a PRO LE-TI polgári társulás égisze alatt működő KézügyesNőkKöre tagjainak köszönhetően, amely rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg június 19-én.

A rendhagyó ízőrző programon csalán, zsálya és kakukkfű szirup, valamint helyben, hagyományos módon készítendő gulyka főzésre, majd azok kóstolójára került sor. Közben a kör tagjai következő termékeik előállításához szükséges gyógyfűvek begyűjtését és hozzávalók elkészítését végezték el. Terveik közt a házi levesízesítő keverék és kamilla, kakukkfű és levendula párnácskák kivitelezése szerepel.

A rendezvény hálaadó istentisztelettel vette kezdetét a református templomban. Igét Nt. Nagypál Malvina hirdetett, aki imában mondott köszönetet az itt működő közösségért, a tevékeny foglalkozásokért, az ősi kultúra, hagyományok megőrzéséért és azok átadásáért a következő generációknak, valamint a vasárnapi együttlétért.A résztvevők ezt követően a Családok Házában fogtak neki a termékek előállításának. Elsőként a kakukkfű szirup került elkészítésre, amelyet dunsztolni az épületben található helytörténeti szobában, a dunyhák közé „rejtettek el”. Közben néhányan a gulyka hozzávalóit készítették, zajlott a krumpli, hagyma, fokhagyma pucolása. Némely hölgyek levendulát és fodormentát „arattak”, majd szárításhoz készítették elő.

A tavalyi sikeres pályázatunknak köszönhetően tudtuk bővíteni tevékenységi körünket. A találkozók és bemutatók alkalmával készült termékek, mint szárított almaszirom, alma dzsúsz, almapép, körömvirágkenőcs, pitypang tinktúra és hasonló hasznos és tápláló termékek nagyon kelendők voltak. Idén tevékenységünket a Bethlen Gábor Alap támogatásával folytatjuk, és körünk tagjainak létszámbővítését hirdettük meg. A hölgyek mindegyike valami másban jó, és mindenki szívvel és lélekkel, önként teszi hozzá a közösségünk építéséhez azt, amit tud. Apró lépésekből áll össze az egész kör működése. A foglalkozásokon csuda jól érezzük magunkat, sokat nevetünk, és a jókedv hatására beindul az ötletelés, hogy legközelebb mit készítsünk. Mindemellett hasznos információkhoz és tudáshoz jutunk, tanulunk egymástól“ – nyilatkozta portálunknak Beke Beáta, a polgári társulás elnöke.

A KézÜgyesNőkKöre 2019-ben a Felső-Gömörben tevékenykedő PRO LE-TI polgári társulás égisze alatt jött létre, miután Lekenyében PRO LE-TI TÜNDÉRKERT néven megkezdték az őshonos fák megmentését és fűszernövénykertet alakítottak ki. A találkozók alkalmával többek közt kispárnákat varrtak, rongylábtörlőt és pomponokat készítettek, kalácsokat sütöttek különböző rendezvényekre, és a recept- és tapasztalatcsere, a gyümülcstárolás és a fűszernövények felhasználása mellett mélyítik tudásukat a vadnövénygasztronómia és a népi gyógyászatban való felhasználásuk terén is.

  • PRO LE-TI, fotó: PRO LE-TI, M. Gy.

Tündérkert és sok más Lekenyén



Hagyj üzenetet