Feld Lajos képeit állítják ki az Andrássy Képtárban

Feld Lajos képeit állítják ki az Andrássy Képtárban


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum, Kassa megye kulturális intézménye meghívja az érdeklődőket Feld Lajos kiállításának megnyitójára, melyre 2019. május 9-én 16:00 órától kerül sor a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban (Hársfa utca 122.). A kiállítás a teljes nyári szezon alatt, egészen szeptember 29-ig látogatható.

A kiállítás a Kassai modernek alkotócsoport egyik legkülönlegesebb tagjának műveiből mutat be válogatást. Feld Lajos élete során szívélyes, barátságos természetéről, valamint a precíz rajzolás, portrékészítés, Kassa szegleteinek és Kelet-Szlovákia vidéki tájainak megörökítése iránti lelkesedéséről volt ismert. Holokauszt túlélőként ismerik a mai napig, gyakran Mengele festőjének nevezik“ – mondta el Michal Štofa, a kiállítás kurátora, a Kelet-Szlovákiai Galéria munkatársa.

A kassai Kelet-Szlovákiai Galéria és a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményeiből származó kiállított művek nem túl nagy, de átfogó összeállítást alkotnak, reflektálva Feld munkásságának főbb témaköreire – nyilatkozta a szakember. A legterjedelmesebb a tájképek csoportja, melyeket a szabad ég alatt, a gömöri, szepességi és abaúj-vidéki régiókban rajzolt. Jelentős figyelmet szentelt a táj domináns részleteinek, a szádelői szikláknak, váraknak és romoknak. A természetben mindig vigaszt és nyugalmat talált, ellentétben a várossal, ami az időben visszafordíthatatlanul elveszett múltbeli emlékek forrását jelentette számára. Feld a városban nevelkedett, élt a családjával és a barátaival egészen a háborúig, amiben elvesztett szinte mindenkit és mindent. A város megváltozott és a változás nem állt meg. Megnövekedett a külváros, új városközpontok alakultak. Az óvárosi élet már csak az emlékezetben élt. Feld sok háború utáni rajza őrzi a város szegleteit és jellegzetes épületeit, melyekre az idő rányomta a bélyegét, de a körülöttük tovább folyó életet változások nélkül örökítette meg.

A harmadik témakört a munkát ábrázoló képek és zsáner motívumok alkotják, amikben gyakran összekapcsolódik portré- és tájképfestői tehetsége. Ezekben a földművesek, piacozók, kézművesek mindennapi munkáját festette meg városi vagy vidéki otthonaikban, de a a kelet-szlovákiai vasműben vasat öntő kohászokat is.

Feld sokak számára elsősorban portréfestőként ismert, aki a tájképfestői munkái során a régiókban mindig talált időt a helyi lakosok arcképeinek elkészítésére. Képességét, hogy portréiban gyorsan és valósághűen tudta megmintázni a személyeket, fogsága idején az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban is kihasználták, ahol Mengele doktor utasítására megörökítette annak emberkísérleteit. Ezek a rajzok azonban nem maradtak fenn, és azok, amiket Feld az emlékei alapján, évekkel az átélt borzalmak feldolgozása után készített, ma magángyűjtemények nagyon értékes darabjai. Néhányat közülük kiállítottak 2016-ban a Kelet-Szlovákiai Galériában.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet