Online Könyvtári Roadshow az SZMKE szervezésében

2021 március 15. 9:00
A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2021. március 15-19 között a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával rendezi meg az eredetileg 2020 őszére tervezett Könyvtári Roadshow-t. A személyes találkozást sajnos a járványhelyzet nem teszi lehetővé, így az online térben valósul meg az ötnapos szakmai rendezvénysorozat. Minden nap más-más előadó lesz porondon, és különböző formában szólnak az érdeklődőkhöz. Lesznek előadások, workshopok, órabemutató foglalkozás, tankönyvbemutató és kérdezz-felelek – tájékoztatta portálunkat Egyházi Dóra, a hazai könyvtárosok egyesületének megbízott elnöke. Jelentkezni március 12-ig lehet az SZMKE honlapján

A könyvtárosok egyesületének tagjai új elnökséget választanak 

A Roadshow kiegészítő programja az SZMKE elnökségének tisztújító közgyűlése. A szavazás ezúttal per-rollam fog zajlani, az egyesület tagjai megválasztják az elnökségitag-jelöltek közül az új elnökséget. A 2017–2020 között tevékenykedő leköszönő elnökség tagjai: Kecskés Ildikó – elnök, Egyházi Dóra – alelnök, Roncz Melinda – titkár, Kovačic Gizella – pénztáros.
[gview file=”https://wp-rozsnyovidek.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/03/11153947/ko%CC%88nyvta%CC%81ri-roadshow-2021.-online-1.pdf”]

Biblioterápiás foglalkozás, digitális nyomozás, olvasás népszerűsítés

HÉTFŐ – 2021. március 15.
  • Egyházi Dóra előadása: Az SZMKE jelene és tervei a jövőre nézve. Bemutatásra kerülnek a 2019-es kutatás adatai: Szlovákia többségében magyarlakta településeinek könyvtárai. Felvázoljuk az SZMKE jelenének kihívásait és jövőbeli terveit. Kinek ajánljuk? Ha szeretnél többet megtudni az SZMKE működéséről és a sokatmondó kutatási eredményekről…
  • Egyházi Dóra workshop: “…ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben…” – egy biblioterápiás foglalkozás bemutatása Márai Sándor írásán keresztül. A workshop elején tisztázzuk a fejlesztő biblioterápia fogalmát. A résztvevők vázlatosan megismerkedhetnek a módszerrel. Az idő hátralevő részében saját élményen keresztül megismerkedhetnek egy biblioterápiás foglalkozás menetével.  Tesszük ezt ezúttal Márai Sándor születésének 120. évfordulója alkalmából. A workshop zárásaként ötletelünk a különféle korosztályokra való adaptálásról. Kinek ajánljuk? Ha szeretnéd megtudni mi is az a biblioterápia, itt a helyed! Egy izgalmas művészetterápiás módszer. Ki is próbáljuk, hogy működik, átbeszélhetjük, hogy lehet alkalmazni az egyes korosztályoknál (kicsiktől a nagyokig).
KEDD – 2021. március 16.
  • Roncz Melinda előadása: Múltunk emlékei az online világban – Digitalizált tartalmak a Fórum Intézet honlapjain. A Fórum Kisebbségkutató Intézet évek óta építi digitális adatbázisait, bővíti digitalizált tartalmait. A szlovákiai magyarok örökségének értékes anyagaihoz juthatunk hozzá az Intézet által működtetett honlapokon. Az előadás ezeket az otthonról (vagy a éppen a könyvtárakból) is elérhető gyűjteményeket kívánja bemutatni. Kinek ajánljuk? Ha szeretnél naprakész lenni a hazai forrásokat illetően, ne habozz jelentkezni!
  • Roncz Melinda workshop: Digitálisnyomozó-képzés: Online tartalmak felhasználása a könyvtárban. Workshop nemcsak helytörténettel foglalkozóknak. Online tartalmak felhasználása a könyvtárban. A foglalkozás során elmerülünk egyes digitális tartalomszolgáltató oldalak és a jelentősebb könyvtárak online tartalmaiban. Kiscsoportos munka során a résztvevők maguk is digitális nyomozóvá válnak. Kinek ajánljuk? Igaz, hogy kicsit herótunk van már az online tartalmaktól, de itt van Melinda, aki segít nekünk eligazodni. A workshop egy hasznos segítség, hogy eligazodjunk a virtuális világ forrásaiban. Hiszen egy jó könyvtáros naprakész, nyitott és jól tájékozott.
SZERDA – 2021. március 17.
  • Péterfi Rita előadása: A változásban rejlő lehetőség. A könyvtárak mindennapjaiban a munkánk számos területén van jelen a változás. Az előadás bemutatja, hogy egy országos szakkönyvtár – az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum – milyen új szolgáltatásokkal tartja a lépést  a felhasználói igényekkel. A fejlesztéseinek eredményei: webináriumos képzés, chatkönyvtáros tájékoztatás, a kitelepüléses kölcsönzés, telephelyek közti könyvkölcsönzés. Kinek ajánljuk? Mindig tudnak hasznos, jó inspirációt nyújtani a magyarországi kollégáink. Rita a Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum újdonságain keresztül mutat be módszereket, lehetőségeket. Motiválódjunk együtt!
  • Péterfi Rita workshop: Szervezetfejlesztés: Saját lehetőségeink számbavétele a fejlődés érdekében. Kiscsoportos munka során keressük a résztvevő könyvtárak együttműködési lehetőségeit: miként lehet eljutni a személyes kapcsolatoktól az intézményi együttműködés szintjéig. Fókuszban a hatékony kommunikáció. Megvizsgáljuk, hogy szolgáltatásainkat milyen irányban lenne érdemes fejleszteni. Kinek ajánljuk? Ha egy kis energiára vágysz, szeretnél új ötleteket kapni, ne légy rest jelentkezni! Rita vezetésével a workshop keretében saját könyvtárad új megoldásait is megtalálhatjátok – együtt könnyebb. Bármely könyvtártípusnak ajánljuk.
CSÜTÖRTÖK – 2021. március 18.
  • Csépányi Zoltán előadása: „Mondd meg Te az országnak, mit érdemes olvasni!” – A Nagy Könyves Beavatás országos olvasásnépszerűsítő kihívás. Kinek ajánljuk? Nem hallottál még a Nagy Könyves Beavatásról? Akkor mindenképp szakíts rá időt, hogy részt vegyél Zoli előadásán. Ha olvasásnépszerűsítés, akkor ez egy szuper lehetőség, hogy ötleteket, tippeket gyűjts saját olvasóid toborzásához.
  • Kérdezz-felelek: Gond van a kamaszokkal? Nem olvasnak? Szeretnéd aktivizálni a felnőtt korosztályt? A trükköket, módszereket itt hallhatod – csak kérdezned kell, Zoli válaszol. Bármelyik könyvtártípusra alkalmazhatóak.
PÉNTEK – 2021. március 19.
  • Simon Krisztina előadása: Könyvtárhasználati foglalkozások módszertana – tankönyvbemutató. Frissen megjelent könyvtárhasználati könyveink fejezetei mentén bemutatásra kerülnek, hogy milyen tartalmakat “taníthatunk”. Különböző módszertani ötletek is terítékre kerülnek. Adaptációs ötletekkel is készülünk azokra a helyekre, ahol nincs iskolai könyvtár, vagy órakeret az információs műveltség fejlesztéséhez. Kinek ajánljuk? Konkrét módszertani megoldásokra van szükséged? Diákokkal dolgozol, de nem tudod, hogyan tovább? Itt a helyed! Nézzük meg, mit dolgoztak ki a Könyvtárostanárok Egyesületének tagjai.
  • Órabemutató foglalkozás: ha gyakorlati megvalósítást szeretnél látni, ez a te tereped. Kriszta lendülete az online téren keresztül is magával ragad, hogy inspirációt gyűjthess a mindennapjaidhoz. Nézzük meg, ő hogy csinálja!
  • Kérdezz-felelek: Esetmegbeszélés, hozzászólások. Ha nem volt elég, amit láttál, vagy még több kérdésed lett, ne habozz! Kérdezd Krisztát! Nem csak iskolai könyvtárosoknak lehet hasznos, hiszen minden adaptálható egyéb könyvtártípusokra, olvasókra is.
  • szmke, illusztrációs kép: pixabay.com