Ünnepi beszélgetés a Diákhálózat jubileuma alkalmából

2021 április 6. 19:00

A Diákhálózat (DH) idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A szlovákiai magyar ifjúsági klubok ernyőszervezete ennek alkalmából egy kerekasztal-beszélgetést szervez , amely – a járványhelyzetre való tekintettel – az online térben fog megvalósulni április 6-án, 19:00 órától Czáboczky Szabolcs történészhallgató vezetésével.

A kerekasztal-beszélgetés vendégei a Diákhálózat korábbi kulcsfontosságú szereplői lesznek

Udvardi Péter állami hivatalnok, a Kazinczy Ferenc Diákklub (KAFEDIK) elnöke (1986-1988), a Diákhálózat (DH) titkára (1991-1993) és elnöke (1994-1999);

Szaló Csaba szociológus, a brünni Masaryk Egyetem tanára, KAFEDIK-elnök (1990-1991), a Felvidéki Diáktanács (FEDIT) vezetője (1991);

Badin Ádám mesemondó, bábművész, az Ady Endre Diákkör (AED) elnöke (1988-1989), a FEDIT egyik alapítója és vezetője (1989), az 1989-es örsújfalusi Honismereti Ifjúsági Tábor (HIT) főszervezője;

Bolemant László mérnök, költő, a pozsonyi Bánki Donát Klub (BÁDOK) elnöke (1990-1992), a Magyar Diákszövetség (MDSZ) képviselője (1990-1991)

Belák Csaba adótanácsadó, vállalkozó, AED-elnök (1989-1991).

Javarészt nekik köszönhető a DH 1991-es megalakulása, aminek fontos sarokköve volt az akkori klíma, amiben a diákság szocializálódott, illetve az általuk szervezett táborok, programok és a DH megalakulását megelőző ernyőszervezetek.

Klubmozgalmi nagytalálkozót szervez a Diákhálózat – ünnepség a 30. évfordulón

A jubileumi év több fontos eseménynek és projektnek ad teret, mint a szeptember 17-18. között megrendezésre kerülő Klubmozgalmi Nagytalálkozó, illetve egy oral history interjúsorozat készítése. A DH mint a szlovákiai magyar klubmozgalom örököse, elemi fontosságúnak tartja, hogy a több évtizedes múlttal büszkélkedhető ifjúsági klubok vezető egyéniségei, korabeli tagjai emlékeit megörökítse az utókornak. A ’60-as évek Nyári Ifjúsági Találkozóiról, a Honismereti Kerékpártúrákról, a Nyári Művelődési Táborokról, a Felvidéki Diáktanácsról és a Diákhálózat első éveiről kérdezzük az „örökké fiatalokat”. Adott évtizedtől és évtől függően a klubok az illegalitás és félillegalitás mezsgyéjén mozogtak, ezért a korabeli szereplők emlékeinek megőrzését a DH elengedhetetlennek tartja. Bár a kezdeményezés még csak nem régen indult, de máris 10 interjút sikerült rögzíteni, és a munkának még közel sincs vége.

A Diákhálózat képviselőinek szíve ügye az ifjúsági klubmozgalom sorsa, így ezek a beszélgetések a régmúltról az előttünk tevékenykedő generációkkal létfontosságúak a felvidéki magyar diákság számára. Ennek lesz majd tetőpontja a szeptemberi ifjúsági klubmozgalmi nagytalálkozó, ahol a generációk képviselői közvetlenül is elbeszélgethetnek az ifjúság múltjáról és jövőjél.

Czinege Noémi