Múzeumok Éjszakája a betléri kastélyban – Andrássy Manó születésének 200. évfodulójára emlékeznek

Múzeumok Éjszakája a betléri kastélyban – Andrássy Manó születésének 200. évfodulójára emlékeznek


Esemény részletek


A betléri Andrássy-kastélyban 2021. május 15-én, szombaton kerül megrendezésre a Múzeumok és Galériák Éjszakája. Mint a múzeum munkatársai tájékoztatták portálunkat, az idei esemény még az előző évieknél is becsesebb számukra, hiszen a járványhelyzet miatt a múzeum négy hónapig zárva tartott és látogatók nélkül árválkodott.

A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma ebben az évben fontos jubileumot ünnepel: Andrássy Manó gróf születésének 200. évfordulóját. A gróf kiemelkedő szerepet játszott a vasérckitermelés és -feldolgozás fejlesztésében, ennek köszönhetően joggal nevezték Vasgrófnak. Sikeresen kiaknázta Gömör többszáz éves bányászati hagyományait, az ő idejében aztán a bányászat ismét felvirágzott – emlékeztetett Judita Krajčiová, a múzeum kulturális-propagációs menedzsere. Ismert gyűjtő és utazó volt, bejárta a Közel- és a Távol-Keletet, úti élményeiről az Utazás Kelet-Indiákon címmel írt könyvet. Átépíttette a kastélyt a mai formájára, így a kisebb betléri reneszánsz épület helyén neki köszönhetően jött létre 1881-1886 között az a luxus rezidencia, amit elsősorban vadászkastélyként és a gazdag gyűjteménye múzeumaként használt. Az idei Múzeumok Éjszakáját ezért 17:00 órakor a kastély erkélyéről felhangzó ünnepi harsonaszóval nyitják meg az Andrássy család eme neves tagjának tiszteletére – tudtuk meg a múzeum munkatársától.

17.00 órától 20.30-ig a látogatók kedvezményes belépőjeggyel vehetnek részt az esti kastélylátogatáson. Egyedülálló lehetőségként megtekinthetik a múzeum újdonságait, a gróf és grófné átrendezett lakosztályát, többek között a grófi fürdőszobát, ami a nyilvánosság számára első alkalommal lesz látogatható. Érdekessége, hogy olyan formában újították fel, ahogyan valamikor az Andrássyak használták.

A belépődíj 3 €, 10 év alatti gyermekeknek és egészségkárosodott személyeknek ingyenes.

A múzeum munkatársai felhívják a látogatók figyelmét az aktuális járványellenes intézkedések betartására (kézfertőtlenítés, reszpirátor). A korlátozott látogatói létszám miatt (1 fő/15 m2) azt ajánlják, a rendezvény ideje alatt érdeklődjenek a belépés lehetőségéről a kastély pénztárában (+421 58 7983197, +421 918 728 400).

– Rozsnyó-vidék



Hagyj üzenetet