Kiállítás Ádám Gyula templomfestő mester alkotásaiból

Kiállítás Ádám Gyula templomfestő mester alkotásaiból

A Rozsnyói Bányászati Múzeum legújabb kiállítása Ádám Gyula egykori neves rozsnyói templomfestő munkáit mutatja be. A megnyitóra 2021. május 27-én, csütörtökön 16:00 órakor kerül sor a főtéri Galériában.

Ádám Gyula hosszú és művészileg termékeny élete során több mint 300 templombelsőt díszített bibliai motívumokat ábrázoló falfestményeivel Magyarország és a mai Szlovákia területén. A 19. század 80-as éveiben néhány munkatársával festőműhelyt hozott létre Rozsnyón, mely az egész ország területén, később Csehszlovákiában is ismert volt. Rozsnyó elismert polgára szorosan együttműködött a rozsnyói püspökséggel és a premontrei gimnázium vezetésével. Számukra is készített festményeket, ezek azonban nem maradtak fenn.

A rozsnyói római katolikus templomokban jelentős mennyezeti freskókat alkotott, és részt vett a székesegyház 1930-as évekbeli belső felújításában is. Festményei megtalálhatók a környékbeli templomokban, Hárskúton, Tornagörgön, Vendégiben, Betlérben, Dedinkyn, Nagyszabosban, valamint a gömöri városkákban, mint Jolsva, Dobsina, Nagyrőce. Ahogyan a járási városokban is, Rimaszombatban, Losoncon, de távolabbi közép- és nyugat-szlovákiai településeken, Kőkesziben, Nagysallón, Nagycsalomján és másutt is, de magyarországi településeken, mint Békéscsaba, Kecskemét, Bódvaszilas, Salgótarján, Szögliget, sőt Budapesten is.

Ádám Gyula mestere volt annak, hogy a díszes öltözetű szent alakok sokaságát úgy komponálja egységbe, hogy a bibliai szövegek szellemében ünnepélyesen és méltoságteljesen jelenjenek meg. Alakjait gyakran pompás rokokó elemeket használó díszítéssel keretezte. Munkásságáért X. Pius pápa 1908-ban Pro Ecclesia et Pontifice (Az Egyházért és a Pápáért) díjat adományozott neki. A kiállításon látható egy önarckép, ahol a zakóján ezzel a kitüntetéssel ábrázolta magát. Legfőbb ideje, hogy városunk lakói megismerjék ennek a kiváló rozsnyói művésznek a munkásságát, akit méltán tekintünk kulturális örökségünk részének,“ nyilatkozta Edita Kušnierová, a kiállítás kurátora.

A kiállítás június 27-ig látogatható a Galériában (Bányászok tere 25.).

  • Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet