A Gombaszögi pálos monostor nyilvános ásatása

A Gombaszögi pálos monostor nyilvános ásatása


Esemény részletek


Újabb szakaszához érkezett a gombaszögi pálos monostor feltárása. A szervezők várják az önkéntesek jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának a május 31. és június 13. között zajló nyilvános ásatásba. 
Szereted a történelmet, mindig is érdekelt a régészet, vagy csak kíváncsi vagy rá, hogy milyen kincseket rejt a föld?
A gombaszögi romok arra várnak, hogy valaki végre feltárja őket!
Május 31. és június 13. közt minden nap 7:00 és 17:00 óra között módodban áll, hogy hozzájárulj e középkori, monumentális kolostorépület és környezete feltárásához, mely hajdan az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend leggazdagabb gömöri monostora volt. Az Archeo Zemplín, a Kassai Műszaki Egyetem és a Sine Metu p.t szakértőinek és önkénteseinek bevonásával zajló ásatásra minden érdeklődőt szeretettel várunk! – áll a felhívásban.
A résztvevőknek szállást és napi háromszori étkezést biztosítanak a helyszínen. Ezen kívül tematikus előadások és a kolostorhoz kapcsolódó gömöri helyszínekre szervezett exkurziók is várják a segítőket.
Az előző etapokban feltártuk a monumentális, 17×6,5 méteres templomhajót középkori freskókkal, faragott kődíszekkel és több tucatnyi színesfém és kerámia leletettel, a templomhoz tartozó szentélyt, egy egyedülálló, freskókkal díszített nyolcszögletű kápolnát és egy fantasztikus középkori cserépkányhát. Idén a feltárást a kolostorudvar paradicsomkertjével, a benne található kúttal és a kerengővel folytatjuk. Érdemes tudni, hogy egy olyan helyszínről van szó, melyet az elmúlt századokban sosem kutattak.
Aki kedvet kapott, részvételi szándékát jelezze Duba Rékánál a facebookon vagy emailben: info@gombaszog.sk – szól a szervezők meghívása.
– forrás, fotó: FB, Gombaszögi pálos monostor


Hagyj üzenetet