Nyitott parkok és kertek hétvégéje a betléri kastélyban

Nyitott parkok és kertek hétvégéje a betléri kastélyban

Ki volt Andrássy Lipót és Heinrich Nebbien? Mire szolgált a Hermész-kút és valóban voltak-e Betlérben jegesmedvék? Miért tartják tűlevelű fának a ginkgót? Ezekre és hasonló érdekes kérdésekre kaphatnak választ a látogatók, akik felkeresik a betléri Andrássy-kastély parkját 2021. június 26-án és 27-én, a Nyitott parkok és kertek hétvégéjén. Ez a rendezvény rendhagyó módon mutatja be a kertépítészeti remekeket országszerte, és bepillantást enged egyébként nem látogatható kertekbe, parkokba is.

A betléri kastélyt körülölelő terület része az 57 hektáros természetes angolpark, maga a kastélyépület, valamint a kisebb parképíteszeti objektumok, szobrok, az eredetileg az uradalmi birtokhoz tartozó egykori gazdasági épületek és lakóházak. A park a nemzeti kulturális emlékek sorába tartozik, felkerült a világ művészi és kulturális értékű történelmi parkjainak, kertjeinek UNESCO által jegyzett listájára is. A Nyitott parkok és kertek hétvégéjén a Betléri Múzeum munkatársai vezetett séta keretében ismertetik meg a park múltját és jelenét.

Piknik a parkban

Az Andrássyak a többi nemesi családhoz hasonlóan szívesen töltötték a nyarat a vidéki rezidenciájukon, ahol a gyerekek a szabadban játszhattak, a szülők pedig élvezték a kellemes nyári napokat. A szép időhöz hozzátartozott a piknik is, amire meghívták a rokonaikat, barátaikat. A nyár folyamán és a Nyitott parkok és kertek hétvégéjén a kastély melletti Museum shopból plédet, piknikkosarat (tartalmával együtt) és különféle sporteszközöket kölcsönözhetnek a látogatók, hogy egy kis múltidézés keretében ugyanúgy élvezhessék a nyarat a parkban, mint valamikor az arisztokrata családok.

A park jól ismert és kedvelt zugai mellett a látogatók ezen a hétvégén felkereshetik a kevésbé ismert Bosnyák házat is, amely a 19. században I. Andrássy Manó egzotikus trófeáinak és a Balkánon gyűjtött műtárgyainak elhelyezésére szolgált. A múzeum tervei között szerepel, hogy a jövőben a nyilvánosság támogatásával új életre keltsék az érdekes építményt. Az Andoras polgári társulás tagjai egy kis frissítővel és új információkkal szolgálnak azok számára, akik a séta során felkeresik a park keleti részén található épületet.

Az kastély angolparkját az érdeklődők kommentált, vezetett sétákon ismerhetik meg, amelyek június 26-án 11:00 és 15:00 órakor, 27-én pedig 13:00 és 15:00 órakor indulnak. A belépődíj 8 €, a kedvezményes jegy ára 5 €.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék, fotó: SZNM Betléri Múzeum


Hagyj üzenetet