Andrássy Géza Vadásznap Betlérben

Andrássy Géza Vadásznap Betlérben


Esemény részletek


A Betléri Múzeum és a társszervezők augusztus 28-án, szombaton hatodik alkalommal szervezik meg a vadásznapot a kastély történelmi parkjában.

A rendezvény délelőtt 10:00 órakor ünnepi felvonulással kezdődik, a megnyitót követi 11:00 órától a Szent Hubertusz-mise. Délben kitüntetéseket adnak át, majd felavatják az új vadászokat, 14:00 órakor a vadásznapon folyó versenyek eredményirdetésére kerül sor. Kísérőrendezvényként solymász- és vadászkutya bemutató, trófeakiállítás, gyermekprogramok, versenyek és kézműves vásár várja a látogatókat.

A betléri az egyetlen szlovákiai kastély, amely 1945 után is eredeti berendezésével és gyűjteményével együtt maradt fenn. Nem érte utol a többi nemesi rezidencia sorsa, berendezését nem lopták szét, nem építették át, és gyakorlatilag az államosítás óta múzeumként működik. Minden, ami a kastélyban található, az Andrássy család tagjaié volt, akiket a legjelentősebb 19. századi európai arisztokratáknak tartunk – emlékeztetett a múzeum.

A kastély számos kényelmes apartmanjában időzött a korabeli társadalmi elit, amikor részt vettek a híres betléri vadászokon. Medvére, szarvasra, farkasra vagy vaddisznóra vadásztak a betléri vadászterületeken és a hatalmas angolparkot körülvevő környékbeli erdőkben. Az Andrássy-kastély termeiben és a múzeum gyűjteményraktáraiban őrizték meg a legnagyobb és legteljesebb eredeti történelmi trófeagyűjteményt.

1885-ben I. Andrássy Manó gróf vadasparkot hozott létre, alapját a Zemplénből szállított szarvasok alkották. A vadaspark bővítését Manó fia, I. Andrássy Géza gróf folytatta. A 2. világháború alatt megszűnt, de az állami erdővállalat 1967-ben felújította ezen a történelmi helyen. A betléri vadaspark így a Szlovákiában jelenleg is működő vadasparkok sorában a legrégebbiek közé tartozik.

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet