Kiállítás: Bőr és szőrme – a hétköznapitól a fényűzőig

2023 május 23. 16:00 - Rozsnyó

A Rozsnyói Bányászati Múzeum legújabb kiállításának témája a bőr és a szőrme. „A kiállítás célja, hogy ezeket az alapanyagokat több szakterület – helytörténet és néprajz – kontextusában, az anyagfeldolgozás módjának és különféle termékeknek az ismertetésével mutassa be. A látogatók ezáltal komplex képet kapnak a témáról”, mondta el Mgr. Barbora Šumská néprajzi kurátor, a kiállítás összeállítója.

A bőr, mint alapanyag, már ősidők óta kíséri az emberiség történetét, és kitűnő tulajdonságainak köszönhetően széles felhasználási lehetőségeket kínál. Igényes feldolgozása az előállítás specializálódását kívánta, mellyel önálló céhek és mesterek foglalkoztak, köztük tímárok, csizmadiák, szűcsök és mások, akik a gömöri régióban is bőven képviseltették magukat. A céhes tevékenység mellett Rozsnyón bőrfeldolgozó manufaktúra is volt, aminek egykori adminisztratív épületében található ma a Rozsnyói Bányászati Múzeum. A bőr és szőrme termékek a ruházat, a lábbeli és a bányászok, kézművesek, földművesek, pásztorok, fuvarosok munkaeszközeinek természetes részei voltak. Az értékes szőrmével kiegészített ruha emellett a magasabb társadalmi osztályhoz való tartozás jelképe is volt – emlékeztetett a múzeum.

A kiállítás bemutatja a múzeum néprajzi gyűjteménye számára a közelmúltban beszerzett tárgyakat és restaurált, konzervált gyűjteményi darabokat egyaránt. A tárlatot mai környékbeli kézművesek és mesterek munkái egészítik ki, és a kiállításhoz gazdag múzeum-pedagógiai foglalkozásokkal is készülnek a múzeum dolgozói.

A kiállítás megnyitójára 2023. május 23-án 16:00 órakor kerül sor a Galériában, és szeptember 29-ig tekinthetik meg a látogatók.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék