Lang Tamás: A kettős kereszt árnyékában – könyvbemutató

Lang Tamás: A kettős kereszt árnyékában – könyvbemutató


Esemény részletek


Június 14-én 17:00 órától Lang Tamás A kettős kereszt árnyékában című könyvének bemutatójára kerül sor Kassán, a MaJel Rovás Központban (Erzsébet utca 42.).

A könyv témája a zsidóellenes törvénykezés és zsidóüldözés Szlovákiában (1938-1945). A műről a szerzővel Dr. Salamon Pál történész beszélget.

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet által kiadott 447 oldalas kötet a helyszínen 25 euróért megvásárolható.

Az unikális monográfia az 1938 és 1945 közötti éveket feldolgozó, magyar vonatkozásokat érintő új tudományos kutatási eredmény. A szerző feltárta a szlovákiai zsidóellenes uszítás, a korszellemből fakadt embertelen törvények és rendelkezések keletkezését, hatását.

A történteket végigvezeti az ún. önálló Szlovák Köztársaság pogromjaitól a zsidók kirekesztésén, kifosztásán túl az 1942. évi deportálásig és azok 1944 őszi második hullámáig. Bemutatja a kivételezések és mentesítések alig ismert bonyolult rendszerét, következményeit.

Végül – számos eddig ismeretlen dokumentum feldolgozásával – a túlélők visszatérését, viszontagságaikat, a túlélők hazatértét követő és a „szabadsággal” felcsapó, dühödt antiszemitizmust tárgyalja.

  • Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet