A gótika nyomában Gömör szívében – fotókiállítás

A gótika nyomában Gömör szívében – fotókiállítás


Esemény részletek


Májusban fotós workshop zajlott a Gömöri Művelődési Központ szervezésében, melyen a lelkes résztvevők Ľubo Stacho vezetésével megörökítették a gótikus építészet emlékeit a pelsőci, csetneki, martonházi (Ochtiná) és gecelfalvi (Koceľovce) templomokban. A Gótikus Út egyedi helyszínein készült fényképekből összeállított kiállítás augusztus 10-től tekinthető meg Rozsnyón, a Gömöri Hagyományok Házában. 

A Gömöri Művelődési Központ által szervezett workshopra a Falfestmények éve nagyszabású rendezvénysorozat részeként került sor, ennek apropója az Európai Örökség cím, amit tavaly nyertek el a gömöri és kishonti gótikus temlomok freskói.

A „Tichí svedkovia gotiky na Gemeri“ (A gömöri gótika csendes tanúi) című kiállítás Kristína Kerekešová, Štefan Majerčák, Peter Palgút és Eva Tóbisz workshopon készült fényképeit mutatja be. Minden fotó az alkotója egyéni hozzáállását és a gótikus művészethez fűződő érzelmeit tükrözi – jegyezték meg a szervezők. A kiállítás kalandos utazásra hív a múltba, hogy megcsodálhassuk és érezhessük a gótika időszakának máig rezonáló hatását.

„A fényképek megörökítik a műemlékeket, mint a történelem csendes tanúit. A lenyűgöző építészet nagy teret kínált a fény és árnyék játékának, ami a fényképészeknek széleskörű lehetőségeket nyújtott az egyedülálló és hatásos felvételek elkészítésére,“ nyilatkozta Helena Novotná,  a Gömöri Művelődési Központ igazgatónője.

A kiállítás augusztus 10-től szeptember 22-ig látható a Gömöri Hagyományok Házában (Betléri u. 8.).

  • Prékop I., Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet