Lekenye 780 – emlékműavatás, kenyérszentelés, családi délután és zenés programok

Lekenye 780 – emlékműavatás, kenyérszentelés, családi délután és zenés programok

Lekenye Község 2023. augusztus 19-én ünnepli első írásos emlékének 780. évfordulóját. Ez alkalomból a kis községben emlékművet avatnak, időkapszulát helyeznek el – jelet és emléket hagyva a jövő generáció számára.

A rendezvényre 13 órai kezdettel kerül sor a mintegy három évvel ezelőtt kialakított Élő emlékek parkjában, a műemlékként nyilvántartott református templom mellett, ahol Gyömbér Dezső helyi fafaragó műveiből szoborpark átadására is sor kerül a megnyitó alkalmával.

Ezt követően hagyományos kenyérszentelési ünnepséget tartanak a Kőrösi Református Énakkar közreműködésével, amelyen Nt. Lóczy Tibor evangélikus lelkész fog igét hirdetni. A szabadtéri istentiszteletre a Hagyományok Háza udvarán kerül sor, ahol a délután folyamán többek közt fellép a hosszúszói Bíborka Népdalkör, Zsigrai Zoltán énekes, és 16 órai kezdettel akusztikus koncertet ad Ézsiás Péter, a Historica együttes énekese.

A rendezvény keretében színes családi programokkal is készülnek a szervezők. Lesznek kézműves foglalkozások, gyermekversenyek, légvár, habparty, interaktív mese, és „Lekenye szeretlek” címmel családi történelmi vetélkedő is.

Az esemény főszervezője az önkormányzat, de a helyi szervezetek is bekapcsolódnak egy-egy program erejéig. Például a Csemadok Lekenyei Alapszervezete kelt tésztából készült péktermékek versenyét hirdette meg, amelyre várja a jelentkezőket. A gasztronómia kedvelői a „Lekenye Boszorkánykonyhája” elnevezést viselő főzőversenybe is bekapcsolódhatnak. Az esti programot az Özörényi Betyárock biztosítják.

A település fennállásának 780. évfordulója alkalmából megtartandó programok és tevékenységek, mint ahogy az emlékmű átadása is nagyrészt a támogatóknak köszönhetően valósulhat meg. Az eseményt támogatja Kassa Megye Önkormányzata, a Rákóczi Szövetség, a Kisebbségi Kulturális Alap, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint a Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület.

  • Rozsnyó-vidék/Lekenye község


Hagyj üzenetet