A Bódva-völgy irodalmi tradíciói

A Bódva-völgy irodalmi tradíciói


Esemény részletek


Az edelényi L’Huillier-Coburg kastélyban 2015. január 17-én első alkalommal szervezik meg a Bódva-völgy irodalmi hagyományairól szóló tanácskozást a Bódva-völgy – Cserehát Mentorprogram (BOCS) főszervezésében.

A tanácskozás célja, hogy a Bódva-völgyhöz kapcsolódó, a kulturális köztudatban markánsan számon tartott szerzők és művek vizsgálata mellett lehetőséget adjon a manapság kevésbé reflektált, elfeledett alkotások és alkotók “újrafelfedezésére”, valamint a kulturális kapcsolatépítésre is. A szervezők szerint: “Olyan, vidékünkhöz is kötődő “hívónevek”, mint például Csáth Géza, Reviczky Gyula, Jan Sobieski, Tannenbaum Wolf, Gvadányi József, Telekes Béla, Kalász László, Fecske Csaba “emlékezeti gócpontok” más vidékek, sőt kultúrák számára is. Nagy potencialitás rejlik bennük a Bódva-völgy önreprezentációs és önprezentációs, arculatépítő céljai szempontjából is. Eleven hagyománnyá és jelenlétté segítésük fontos feladat. E feladat megkezdéséhez a Bódva-völgyből elszármazott irodalomtörténészek és költők segítségét kértük.”

 kastelysziget edeleny

A tanácskozás előadói:

Békési Gábor (irodalomtörténész, a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársa)

Bodnár Mónika (etnográfus, történész, a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársa)

Cs. Varga István (irdalomtörténész, a budapesti ELTE professzora)

Fecske Csaba (József Attila-díjas költő, meseíró)

Hadobás Pál (történész, múzeumigazgató, a Magyar Kultúra Lovagja)

Hadobás Sándor (történész, muzeológus, könyvkiadó)

Jánosi Zoltán (József Atila-díjas irodalomtörténész, a Nyíregyházi Főiskola rektora)

Juhász György (főorvos, a stószi fürdő nyugalmazott igazgatója)

A regisztráció kezdete 9.30, a rendezvény 10.00 órakor kezdődik és hozzávetőlegesen 14.00 óráig tart, majd ebéd következik. Az érdeklődők részvételi szándékukat legkésőbb január 12-ig (hétfő) jelezzék a thomaskrompachyer@gmail.com címen.

-pre, rozsnyovidek.sk, forrás, fotó: ANPHagyj üzenetet