A flamand gótikus miniatúrák kincse: Andrássy Ilona hóráskönyve

A flamand gótikus miniatúrák kincse: Andrássy Ilona hóráskönyve


Esemény részletek


A betléri kastély idei nyári szezonjában a látogatók megismerhetik a múzeum egyik legjelentősebb műtárgyát, Andrássy Ilona grófnő egyedülálló középkori hóráskönyvét. A flamand gótikus miniatúrák kincsét bemutató kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2019. május 30-án, csütörtökön 17:00 órától kerül sor, a megnyitóra a belépés ingyenes.

Andrássy Ilona (1917-1990) a betléri kastély utolsó urának, II. Manónak (1892-1953) és Mária Choloniewskának (1892-1975) a lánya volt. Fivérével, II. Gézával (1920-1997) harmonikus, szigorú katolikus családban nevelkedtek. Multikulturális környezetben nőtt fel, körülvéve őseik értékes művészeti gyűjteményeivel a betléri kastélyban, a Modor (Modra) melletti terlényi ( Trlinok) villában, a parnói (Parchovany) kastélyban vagy a budapesti palotájukban. A második világháború után azonban minden megváltozott. Az Andrássyaknak már 1944-ben el kellett hagyniuk Betlért, csehszlovákiai birtokaikat 1945-ben államosították, a magyarországiakat 1949-ben vesztették el. Ilona szülei és bátyja liechtensteini száműzetésbe kerültek, ő viszont hazája iránti felelősségérzete miatt gyötrelmekkel teli életet élt Közép-Európában. Betlérbe turistaként tért vissza: mindig szerényen, csendben megvette a belépőjegyet, és a többi látogatóval együtt járta be egykori otthonát, a termeket, melyekben felnőtt. Ilona 1934-ben 17 éves volt és a nagymamájától, Kaunitz Eleonóra grófnőtől értékes ajándékot kapott: gyönyörű illuminációkkal díszített kis imakönyvet…

A későgótikus illuminált kéziratot tulajdonképpen véletlenül fedezték fel néhány évvel ezelőtt – tájékoztatott a Betléri Múzeum munkatársa. Egy régi komód fiókjában személyes levelek, bélyegalbumok és egyéb dokumentumok között találtak rá erre a pompásan díszített, pergamenpapíros, 15. század végéről származó könyvre. Az ismeretlen flamand illuminátor 15 bibliai jelenetet festett meg benne szürke színnel, speciális grisaille technikával. A múzeum a kiállítást a Szlovák Nemzeti Galériával és az Andoras polgári társulással együttműködve, a VÚB Alapítványának anyagi támogatásával valósította meg. A hóráskönyv felfedezéséért a Betléri Múzeum 2016-ban megkapta a Pamiatky & múzeá magazin díját. Az egész nyáron át látható időszaki kiállítás kurátorai: Dušan Buran és Július Barczi.

A kiállítás középpontjában Andrássy Ilona hóráskönyve áll. A pozsonyi Szlovák Nemzeti Galériában teljes egészében digitalizálták, így a látogatók virtuálisan „belelapozhatnak” az eredeti mellett elhelyezett könyvmásolat legértékesebb részeibe, és megcsodálhatják a díszítményeit olyan formában, ahogy erre az előttünk járó generációknak nem volt lehetősége.

A tárlat egyik részében a 15. és 16. századi flamand festészet gazdag hagyományait idézi fel a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményének néhány festménye, köztük az eredetileg ifj. Jan Mertens műhelyéből, Antwerpenből származó ismert besztercebányai triptichon. Andrássy Ilona hóráskönyve azonban elsősorban Betlérhez és az itteni művészeti gyűjteményekhez kapcsolódik. A kiállítás utolsó része a betléri történelmi könyvtárba és eddig ismeretlen kincseinek válogatásába nyújt betekintést.

A kiállítás 2019. május 31. és szeptember 30. között látogatható, naponta 9:30-tól 17:30-ig. A nyári hónapokban (június-augusztus) a múzeum hétfőn is nyitva lesz. Az előző évek tematikus időszaki kiállításaihoz hasonlóan a nyári idényben ehhez a kiállításhoz is kapcsolódik majd kurátori vezetés, szakmai előadás, gyerekeknek szóló kézműves foglalkozás és egyéb kísérőrendezvények.

  • pr-i, rozsnyovidek

 

 

Andrássy Ilona grófnő áldozatos munkáját is díjazták

 Hagyj üzenetet