„A murányi kőedény emlékezete“ – új kiállítás nyílik a városnapok keretében

„A murányi kőedény emlékezete“ – új kiállítás nyílik a városnapok keretében


Esemény részletek


Az Európai Kulturális Örökség Napjai és a Rozsnyói Városnapok keretében 2017. szeptember 14-én 17.00 órától a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában ünnepélyesen megnyitják „A murányi kőedény emlékezete“ című kiállítást. A közel 240 murányi terméket bemutató kiállítás Sylvia Holečková, a Rozsnyói Bányászati Múzeum történésze kutatómunkájának eredménye.

A múltban Gömör területén két településen működött kőedényt gyártó manufaktúra – Rozsnyón és Murányban. A rozsnyói kőedény manufaktúra termékeinek szentelt, „A kőedény költészete“ című sikeres kiállítást követően a Rozsnyói Bányászati Múzeum egy újabb kiállítást készített, amely a valamivel ismertebb és híresebb murányi kőedény manufaktúra történetét és alkotásait mutatja be.

A gyárat 1823-ban a Koháryak, Magyarország egyik előkelő nemesi családja alapította, később a Coburg család tulajdonába került – tájékoztatott Sylvia Holečková, a kiállítás szerzője és kurátora. A manufaktúrát az első években az uradalom működtette, majd 1826 és 1840 között a tulajdonosok bérbe adták. 1841 és 1859 között az üzemet a Coburg család saját vezetése alatt működtette. 1860-ban ismét felújították a manufaktúra-bérbeadás rendszerét. 1890 után a budapesti székhelyű Egyesült Magyarhoni Üveggyár Rt. vette át. A manufaktúra egyik utolsó bérlője az 1895-1903-as években Jozef Mayer volt. 1903 után tevékenysége Totis Sándor nevéhez kapcsolódik és 1907-től Julius Ignath nevéhez. A manufaktúra valószínűleg 1910-ban fejezte be a tevékenységét.


„A murányi kőedény emlékezete“ című kiállítás a gyártás korai időszakának különleges termékeit mutatja be – a Koháry család címerével díszített tárgyakat, kék bécsi motívumos termékeket, áttört szélű tányérokat, és a kedvelt szőlőlevél mintával díszített termékeket is, zöld és kék változatban. Figyelemre méltóak az 1874-es évszámmal ellátott fedeles vázák – melyek különlegessége a kínai és tájkép motívum találkozásában rejlik -, ahogy a madaras és kakasos mintával díszített tárgyak széles skálája is. Nem utolsósorban szépségük és sokszínűségük révén a kézzel vagy sablonnal festett virágmintás termékek is felkelthetik a látogatók érdeklődését – nyilatkozta a múzeum munkatársa.

A tárlat keretében a Rozsnyói Bányászati Múzeum, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum, a Murányi Múzeum, a Szentantali Múzeum, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből és magángyűjtőktől származó tárgyakat állítottak ki. A kiállítás 2017. november 20-ig tekinthető meg.

  • pr-i, rozsnyovidek/ S. Holečková, Rozsnyói Bányászati Múzeum


Hagyj üzenetet