A néphagyományok ábécéje – bemutató és tánctanítás

A néphagyományok ábécéje – bemutató és tánctanítás


Esemény részletek


A rozsnyói Gömöri Művelődési Központ idén is megszervezi a magyar tánckultúrát bemutató, “A néphagyományok ábécéje” című oktatói programsorozatát.

A felújított, közelmúltban átadott székházban, a Gömöri Hagyományok Házában október 7-én, szerdán iskolás csoportoknak tart hangszeres bemutatót és táncoktatást Gábor Klára és Kovács Gábor. A program címe “Népi táncok, zenék és hangszerek fejlődése a múltban a mai Magyarország és Szlovákia területén”.

nephagy[box]

“Gömöri Hagyományok Háza megújult termeiben először kerül megrendezésre A néphagyományok ábécéje programsorozat, amely négy hónapon keresztül mutatja be a magyar tánclépések alapjait, népi játékokat, hangszereket, valamint a többszólamú énekek sajátosságait. Lehetőséget kínál minden érdeklődő számára, hogy betekintést kapjon a népi kultúra sokszínű világába. Ezt a programsorozatot az teszi különlegessé, hogy a folklórcsoportoktól kezdve, az egyszerű szemlélődőkön keresztül egészen a gyermekekig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő témakört. A már jól ismert vendégeinken kívül (Richtarčík Mihály és Nagy Myrtil) olyan személyek is ellátogatnak hozzánk, mint Busai Norbert néptáncpedagógus és koreográfus, Gábor Klára koreográfus, Brusznyai Erik néptáncos, valamint Kovács Gábor muzsikus, aki a népi hangszerek megszólaltatásán kívül be is mutatja azok elkészítési folyamatát. Így minden „ifjú mesternek” lehetősége nyílik arra, hogy megalkossa saját kis hangszerét, és annak megszólaltatásával életre keltse a régi korok elfeledett dallamát“.[/box]

A negyedik évfolyamába lépett rendezvénysorozat novemberben és decemberben is folytatódik gömöri táncokkal, illetve többszólamú népdalok bemutatásával.

  • pr-i, rozsnyovidek.sk/gos


Hagyj üzenetet