“A régi idők emléke” – fényképkiállítás a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban

“A régi idők emléke” – fényképkiállítás a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban


Esemény részletek


A krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban ismét zajlik az élet, és az épület újra az eredeti célját fogja szolgálni. A galériában ugyanis régi fényképeket bemutató kiállítást szerveznek, melyek a Krasznahorka vára alatt régen élt falusiak életét elevenítik fel.

A régi fotók gyűjtése, szkennelése és sorsuk kiderítése Brutovsky Erzsébet szenvedélye, aki nagyjából egy évvel ezelőtt kezdett intenzívebben a gyűjtemény kialakításába és osztályozásába. Meglátogatja a falu lakosait, a családokat, kölcsönkér néhány fényképet, érdeklődik, milyen alkalommal készültek. Vannak, akik egész albumokat bocsátanak a rendelkezésére, rábízva, melyik fotókat választja. Ha a családtagok valamit nem tudnak, az idősebb polgárokat kérdezi meg. A legtöbb, talán legérdekesebb információkat Temesi Katalintól kapta, aki idős kora ellenére kiválóan emlékszik a kortársaira, az elődökre, a régi eseményekre.

fotokiallitas

Kún István ötlete – aki már szervezett két kisebb fotókiállítást a falunapok és a futballklub húszéves jubileuma alkalmából – kedvező fogadtatásra talált a történelmi épület üzemeltetője, a Rozsnyói Bányászati Múzeum vezetésénél, így “A régi idők emléke” című kiállítás az Andrássy Képtárban kapott helyet. A tárlat előkészítésénél nagy segítséget nyújtott Dobos Magdolna és Neupauer Roland, aki úgymond a kurátori szerepet is ellátta.

fotok3

A fotókiállítás ünnepélyes megnyitójára augusztus 7-én, pénteken 17.00 órakor kerül sor Krasznahorkaváralján, a Hársfa utca 122. szám alatt. Az emlékekkel teli kiállítás szeptember végéig látogatható, de nagyobb érdeklődés esetén meghosszabbítják ezt az időtartamot. Az Andrássy Képtár hétfő kivételével munkanapokon 10.00 és 12.00, délután 14.00 és 17.00 óra között, hétvégén 14.00 órától 17.00-ig várja a látogatókat.

– pr-i, rozsnyovidek.sk, forrás: zivot pod hradomHagyj üzenetet