A részleges napfogyatkozást a főtérről figyelhetik meg az érdeklődők

A részleges napfogyatkozást a főtérről figyelhetik meg az érdeklődők


Esemény részletek


A rozsnyói Gömöri Művelődési Központ (GOS) csillagászati részlege a részleges napfogyatkozás megfigyelésére várja az érdeklődőket június 10-én, csütörtökön 11:00 órától 14:00-ig a Bányászok terén. Mivel Közép-Európa területéről az idei napfogyatkozás kevésbé látható (nem egészen négyszázalékos lesz), a helyi csillagvizsgáló a látogatóknak más jelenségek – például napfoltok, napszemcsék, filamentek vagy protuberancia – megfigyelését is lehetővé teszi.

A Nap megfigyelése általánosságban nem ajánlott otthoni körülmények között. A szakszerűtlen megfigyelés következménye látáskárosodás, sőt vakság is lehet. A Nap legjobban speciális napteleszkóp segítségével figyelhető meg, ami megfelelő védelmet nyújt,“ magyarázta Štefan Jackovič, a rozsnyói csillagvizsgáló szakembere, hozzátéve: „A rozsnyói főtéren a látogatók a Nap megfigyelése mellett élő közvetítést is láthatnak a gyűrűs napfogyatkozásról az északabbra elhelyezkedő csillagvizsgálókból.“ A jelenség megyfigyelése kedvező időjárás esetén valósul meg.

Napfogyatkozás évente többször zajlik, de nálunk csak néhány évente vagy tízévente látható, a napfogyatkozás típusától függően. A legutóbbi részleges napfogyatkozást 2015 márciusában figyelhettük meg, amikor a Hold a napkorong körülbelül 60 százalékát árnyékolta be. A következő ilyen esemény jövő év októberében várható, akkor a Hold a napkorong közel 40 százalékat takarja majd el. Teljes napfogyatkozásra csak a következő évszázadban kerül sor.

  • pr-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet