A Szegedi Kortárs Balett kassai vendégszereplése

A Szegedi Kortárs Balett kassai vendégszereplése


Esemény részletek


Magyarország Kassai Főkonzulátusa meghív minden érdeklődőt a Szegedi Kortárs Balett kassai fellépésére, melyet a Közép-európai Színházak Fesztiválja keretében szerveznek 2013. szeptember 6-án 19:30 órakor a Kassai Állami Színházban (Fő utca 58.).

A 25 éves Szegedi Kortárs Balett a hazai vendégszereplések mellett Mexikótól Kínáig 26 országban, több mint száz külföldi városban 123 előadást tartott, 25 év alatt 109 produkciót hozott létre 40 koreográfus – közöttük több mint húsz külföldi – közreműködésével. A társulat Kossuth-díjas művészeti vezetője Juronics Tamás 57 koreográfiát alkotott együttese számára. Folyamatos a megújulás: negyedszázad alatt több mint kétszáz táncművész lépett fel a társulattal.

Program: Testek filozófiája (40 perc) és Beethoven: IX. szimfónia (70 perc)

Juronics Tamás a Testek filozófiája című ‘koreográfiai kísérletével’ megmutatja, hogy a táncművészet két kortárs irányzata, a tiszta tánc és a táncszínház közt leheletnyi határvonal húzódik és bebizonyítja, hogy a ’tiszta tánc’ műfaja könnyedén felülírható néhány felirattal és színes pólóval.
A IX. szimfónia a zenei világban betöltött helyzetén túl, azért is nagyszerű mű, mert mindmáig érvényes gondolatokat fogalmaz meg. Talán soha nem volt ennyire fontos Beethoven és Schiller közös üzenete. Az országhatárokon átívelő, vallások fölött álló, a kulturális különbségeket áthidaló, egyetemes, közös szellemiség megtalálásának vágya időszerűbb, mint valaha, amikor a világ gazdasági egységesítése valóságos jövőnek tűnik. Az emberi lelkek, szellemek, együttes, közös fellángolása, a gondolatok közös irányú hatóereje régi álma minden humanista gondolkodónak. Vajon az ilyen szellemi UNISONO képes lenne változtatni világunkon, a mindennapjainkon? Hiszem, hogy igen. A közös szó megtalálása azonban nem egyformaság kérdése. Az igazi összhang ünnepe akkor jöhet létre, ha áthatja az egyéniség felszabadulása. Független, emberi önmagunk megtalálásának öröme. (Juronics Tamás)

belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben.

-rozsnyovidek.sk

kép forrása: www.kassa2013.eu

szegedi

 Hagyj üzenetet