A világ az abszolút nulla közelében – Szabó Pál fizikus előadása a Rovás Őszi Fesztivál keretében

A világ az abszolút nulla közelében – Szabó Pál fizikus előadása a Rovás Őszi Fesztivál keretében


Esemény részletek


November 8., kedd 18.00

Kassai MindenTudás Egyeteme
Mgr. Szabó Pál, PhD.: A világ az abszolút nulla közelében (előadás)

A magyarországi Mindentudás Egyetemére reflektálva Kassán is elindult egy magyar nyelvű, a tudományt és művészeteket népszerűsítő előadássorozat, a Kassai MindenTudás Egyeteme (KME). A Rovás Őszi Fesztivál keretében látványos kísérletekkel teletűzdelt, érdekfeszítő előadásra kerül sor. Nagyon alacsony hőmérsékleteken világunk teljesen megváltozik. Nemcsak a szerves anyagok dermednek kővé a nagy hidegtől, de a szervetlen anyagok tulajdonságai is teljesen megváltoznak: a szuperfolyadékok viszkozitás nélkül folynak, a szupravezetők ellenállás nélkül vezetik az elektromos áramot… Az abszolút nulla közelében a klasszikus fizika már nem alkalmazható minden jelenség leírására, a kvantum világ törvényei érvényesek. Az előadás bemutató kísérletek segítségével vezeti be az érdeklődőket az alacsony hőmérsékletű fizika világába.

Szabó Pál fizikus, alacsony hőmérsékletű fizikával foglalkozik a Szlovák Tudományos Akadémia Kassai Kísérleti Fizikai Kutatóintézetében (ÚEF SAV). Rendszeresen publikál a világ vezető fizikai folyóirataiban. 2002-ben az Év Fiatal Tudósa Szlovákiában. Évekig az Alacsony Hőmérsékletű Fizikai Osztály osztályvezetője volt. Jelenleg a Kísérleti Fizikai Kutatóintézet tudományos titkára.

ROVÁS ŐSZI FESZTIVÁL, 2011. október 16. – november 19., KASSA

A Rovás Őszi Fesztivál célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a kortárs művészeket és a többnemzetiségű, eltérő korosztályú művészetkedvelőket.
A fesztivállal a Társaság Kassa kulturális és képzőművészeti életének kedvezőbb megítéléséhez szeretne hozzájárulni. Az Őszi Fesztivál programjai között érdekes színházi előadások, workshopok, koncertek, filmvetítések találhatók. A programokkal a szervezők a Rovás Galéria és a Művészklub megnyitására fókuszálnak, amely a Rovás Akadémia épületében található, a Kmeťova utca 34. alatt.

A rendezvény a Rovás Polgári Társulás és a Kassai Thália Színház együttműködésében valósul meg. A fesztivál védnöke Czimbalmosné Molnár Éva, a Magyar Köztársaság kassai főkonzulja.

www.rozsnyovidek.sk

Dátum: 2011-11-08
Helyszín: Rovás Akadémia, Kmeťova 34.


Hagyj üzenetet