“Az ablakmosó” – színházi előadás

“Az ablakmosó” – színházi előadás


Esemény részletek


Kassai Thália Színház

Mészöly Miklós:
Az ablakmosó
(Egressy bérlet)

Rendező: Száz Pál

Dramaturg: Forgács Miklós
Díszlet: Kósa Annamária
Jelmez: Kósa Annamária

Szereplők:
Ablakmosó – Lax Judit
Tomi – Havasi Péter
Anni – Tarr Csilla
Nusi, házmesterné – Rab Henrietta
Lajos, házmester – Nádasdi Péter

Egy vasárnap reggel, természetesen a legalkalmatlanabb időben érkezik az Ablakmosó a fiatal pár, Tomi és Anni meghitt fészkébe. “…ilyen piszkos ablakok mellett nem lehet élni. Ezeket le kell mosni.” – mondja, s mivel az ablakmosás a cég ajándéka, mindezt persze igyen és bérmentve teszi. És azután kitör a káosz. Minden ami eddig bizonyosnak látszott, érvényét veszti, minden ami értékes volt, kacattá silányul – mivel az ablakmosó nemcsak a piszkos ablaktól szabadítja meg Tomit és Annit.
Mészöly Miklós zseniális drámája, a múlt rendszer viszonyainak erős kritikája miatt, csak jóval a megírása (1957) után kerülhetett színre, ám a viszontagságok és a cenzúra akkor sem kerülték el. Meglepő azonban, hogy a darab máig nem talált utat a színházhoz. Ezt a hiányt szeretné betölteni ez az előadás, amely Mészöly szövegét mai viszonyokra alkalmazza, illetve a darab mindenkori, általános emberi és gondolati tartalmát szándékozik kibontani.
A szerző burleszk tragédiának nevezte művét, mely ugyanakkor tipikus mészölyi abszurd parabola is. Hogy ki az Ablakmosó? Milyen céget képvisel? Miféle hatalom képviselője? Mi számít illúziónak és mi valóságnak? Olyan kérdésekre keressük a megoldást, amelyek paradoxont rejtenek, amelyekre nincs kizárólagos válasz, vagyis minden válasz egyszerre érvényes, hiszen: “Bárhová nézünk, a lehetségesbe ütközünk; s bárhogy forgatjuk is, a lehetetlen az, ami devalválódott. (…) Lemondva minden lehetőségről, abszolút felelősségre ítéltük magunkat – s ez tagadhatatlanul hősies vállalkozás. De éppen azért, mivel nincs áthárítás, nincs végzet, sors és elrendelés se: csak a magunk csendje és a magunk kozmikussá növő lármája van.” (Mészöly Miklós: Jegyzet a darab ürügyén)

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az “Itt VAN helyed” pályakezdő színészek otthontartási program keretén belül jött létre.

forrás, fotó: Thália Színház

Dátum: 2012-12-16
Helyszín: Márai Stúdió


Hagyj üzenetet