Barokk esküvő és vendégség a betléri kastélyban

Barokk esküvő és vendégség a betléri kastélyban


Esemény részletek


A betléri Andrássy-kastély idei turisztikai szezonjának főszereplője Serédy Zsófia, a személyéhez és korához kapcsolódó időszaki kiállítás június eleje óta várja a látogatókat. Aki látni szeretné a tárlatot és a kastély gazdagon berendezett termeit, szeptember 19-ig még megteheti, utána ugyanis egy ideig nem lesz látogatható a múzeum.

A Zsófia – Krasznahorka úrnője című kiállítás kapcsán idén nyáron változatos kísérőrendezvényeket szerveznek a múzeum munkatársai, melyek közül kétségtelenül a hétvégi barokk esküvő ígérkezik a legjelentősebbnek. A rendezvényt a betléri múzeum augusztus 20-án 15.00 órai kezdettel szervezi, együttműködve a Bojník történelmi bajvívó csoporttal és a bajmóci Hieraetus solymász csoporttal.

barokk esküvőSerédy Zsófia és Andrássy István barokk esküvője korabeli dokumentumok alapján összeállított művészi előadás, melyet korhű lakoma, táncok és történelmi fegyverek másolatait felvonultató harci bemutató egészít ki. A közel másfél órás előadás a kastélyparkban, a szökőkút előtti színpadon zajlik majd. A környékbeli látogatókat az ágyúkból leadott sortűz hívja a lakodalomba, a történetet egy mesélő elbeszélése kíséri, aki bemutatja a főszereplők élettörténetét, valamint a 17. századi esküvői szokásokat is. Az ifjú pár eljegyzését követően zajik maga a szertartás, Serédy Zsófia korát idéző történelmi források alapján. A látogatók bekapcsolódhatnak a korabeli táncokba és koccinthatnak a menyasszonnyal és a vőlegénnyel a szertartás után. A műsort követően a látogatók találkozhatnak Zsófiával és Istvánnal a kastélylátogatások során is, melyek szombaton egészen 19.30-ig tartanak. Az érdeklődőket a színpadon előadott fő program mellett malacsütés, kézműves vásár és a kastély mögött a Horus csoport solymászbemutatója is várja.

Az augusztus 20-i barokk esküvő jó alkalom a gyönyörű Andrássy-kastély és a Zsófia – Krasznahorka úrnője című kiállítás megtekintésére, mivel a kiállítás és a kastély néhány hét múlva ideiglenesen bezárja kapuit. A tárlat korszerűsítése, átrendezése és karbantartása, valamint a JOJ televízióval közösen készülő projekt megvalósítása miatt a kastélymúzeum szeptember 19-től december 15-ig zárva lesz.

  • pr-i, rozsnyovidek/SzNM BM


Hagyj üzenetet