Bódva-völgyi és érchegységi Vándorfesztivál – Abaúji lakodalmi vigasságok

Bódva-völgyi és érchegységi Vándorfesztivál – Abaúji lakodalmi vigasságok


Esemény részletek


Egy igazi, ababúji lakodalmi szokásokat felelevenítő mulatság részese lehet, aki szeptember 17-én, szombaton délután a Bódva-völgyi Szádudvarnok főterére látogat. A Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ – Kassa Megye Kulturális Intézménye kezdeményezésében elindított Vándorfesztivál idei programja egy lakodalmas menet lesz, amelyet Szádudvarnok – Méhész községek önkormányzatával közös szervezésben, s több vállalkozó támogatása segítségével valósít meg az intézmény.

Program
A délután 14:00 órától kezdődő programban népi lakodalmi szokások elevenednek föl, estére pedig valóságos lakodalmas vigasság kerekedik.
Népdalkörök, néptánccsoportok, népzenészek, utcaszínház, gólyalábas mulattatók, tűznyelők szórakoztatják a közönséget. A kézműves vásáron ki-ki apró „nászajándékot” is vásárolhat, amelyet természetesen mindenki hazavihet magával. A „nászajándék – vásár” mellett ügyesebbek maguk is kipróbálhatnak néhány mesterséget, betekintést nyerhetnek a megvásárolható tárgyak némelyikének elkészítésébe. Lesz múltidéző esküvői fotók kiállítása, s nem maradhat el a jellegzetes ételek és borok kóstolója sem.

Közreműködők
A fesztivál jó hangulatát a Dűvő zenekar, a Megyer Néptáncegyüttes, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a mecenzéfi Schadirattam népművészeti csoport, a Péderi Vegyeskar, a Nagyidai Csemadok Hagyományőrző Csoport, a Buzitai Kelepelők Gyermektánccsoport, a Szepsi Asszonykórus, a Szesztai Női Éneklőcsoport, a Babinec Rozmarija Énekegyüttes, a helyi udvarnoki felnőtt és gyermek csoportok biztosítják. A hangulat fokozását a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, a Jászói Íjász szakosztály, Nagyidai Kisállattenyésztők bemutatója is elősegíti, sőt a fesztivál résztvevője lesz egy ezen a napon házasulandó ifjú pár is, akik a templomi esküvői szertartás után, egy pillanatra bekukkantanak a fesztivál eseményeibe.

Esti multaság
A tulajdonképpeni mulatság este 21:00 órától kezdődik a kultúrház épületében. Az éjfélig tartó hejehuján a ifjabb és korosabb legények egyaránt megtáncoltathatják vonakodó menyecskéiket, akiket a nászajándékvásár csecsebecséivel is a parkettre csalogathatnak. A talpalávalót az esti mulatságban a jól ismert Dűvő zenekar húzza.

Elefeledett mesterségek
A Vándorfesztivál kísérőprogramja már előző nap, 16-án, pénteken délután elkezdődik. Elfeledett mesterségek címmel kézműves délutánra kerül sor, amelyen a kukoricacsuhé és a gyékény kézi feldolgozásának módszereibe lehet betekintést nyerni. A találkozó az érdeklődőktől függően szombaton délelőtt is folytatódik.

Kiállítás
A program ideje alatt kiállítás nyílik régi esküvői fotók gyűjteményéből, amelyek a szűk családokon kívül kerülve főként a feledésbe merülő esküvői viseletek megőrzése és dokumentálása terén válnak felbecsülhetetlen értékké.

Vándorfesztivál – jelen, jövő
A Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ – Kassa Megye Kulturális Intézménye kezdeményezésében elindított Vándorfesztivál programjának idei rendezvénye sorrendben a második. Az elsőre 2010 szeptember 18-án Jászóújfaluban került sor, amelyen szintén több területet felelevenítő népi hagyományokkal ismerkedhetett meg a közönség.
A kulturális központ nem titkolt célja, hogy a Vándorfesztiválból hagyományt teremtsen, és minden évben a régió más-más községében szervezze meg a helyi önkormányzatok, népi hagyományokat ápoló együttesek, kézművesek és vállalkozók szoros együttműködésében.
A fesztivál belépti díja 2 Euró, amely a rendezvény teljes idejére érvényes.

Dátum: 2011-09-17
Helyszín: főtér


Hagyj üzenetet