Európai Kulturális Örökség Napok a Bányászati Múzeumban

Európai Kulturális Örökség Napok a Bányászati Múzeumban


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum, Kassa megye kulturális intézménye a Gotická cesta (Gótikus Út) polgári társulással együttműködve szervezte meg a Gömör közös öröksége című rendezvényt, melyre 2022. szeptember 6-án 16:00 órától kerül sor a múzeum főtéri Galériájában.

Az esemény az Európai Kulturális Örökség Napok keretében valósul meg, melyhez minden évben csatlakoznak a örökségvédelemmel foglalkozó intézmények, köztük a Rozsnyói Bányászati Múzeum is. Az idei év témája a “Sustainable heritage” (“Fenntartható örökség”). A rendezvény célja ezúttal, hogy arra ösztönözze a kulturális intézményeket, nyissák meg kapuikat és mutassák meg szerepüket a fenntartható jövőben és befolyásukat a helyi identitás megőrzésében.

A Bányászati Múzeum és a Gotická cesta polgári társulás két, Gömör kulturális örökségével foglalkozó előadással várja az érdeklődőket. Az egyik PhDr. Ing. Jaroslava Neubauerová, PhD. (Rozsnyói Bányászati Múzeum) előadása, melynek témája: Historická účelová budova Baníckeho múzea v Rožňave v premenách času (A Rozsnyói Bányászati Múzeum történelmi épülete az idők sodrában). A második előadás címe Sakrálne dedičstvo baníckych regiónov – Gemera a Malohontu v kontexte európskeho dedičstva (Gömör és Kishont bányász régiók szakrális öröksége az európai örökség kontextusában), az előadó Peter Palgut (Gotická cesta pt.) – tájékoztatták portálunkat a szervezők. A rendezvényre a belépés díjtalan.

A program A Rozsnyói Bányászati Múzeum 12 évtizede című kiállítás ünnepélyes zárórendezvényével ér véget. A tárlat a múzeum alapításának 120. évfordulója (1902 – 2022) alkalmából született, bemutatja a múzeum történetét és fejlődését a kezdetektől napjainkig.

  • Pr-i, Rozsnyó-vidék

 Hagyj üzenetet